Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Változatos programokkal várnak

Változatos programokkal várnak Vigadó

Színes programmal készül az őszre a Vigadó Művelődési Ház: október 14. és november 17. között számos program közül lehet válogatni, zenés rendezvényektől a könyvbemutatókig, filmvetítéstől a különböző előadásokon át a kiállításokig. Egy biztos, mindenki megtalálhatja a programban a számára tetszőt.

Hirdetés
Hirdetés

A rendezvények sorozatát a XIII. Székelyföld Napok keretén belül megszervezett Ki vagyok én? című verses produkció nyitja meg, amelyet a nagyérdemű ma 13 órától, valamint 19 órától tekinthet meg a Vigadó nagytermében. Az előadásra a belépés díjtalan. A produkció a fiatal Petőfi Sándor útkeresését, pályakezdését mutatja be ötven percben. Egy eddig ismeretlen Petőfi-alak, a színész bontakozik ki Némethy Zsuzsa és Bilibók Attila színművészek összeállításában és bemutatásában. A Hargita Megyei Kulturális Központ ezzel a produkcióval kapcsolódott be a Petőfi-emlék­év rendezvényeibe.

Némethy Zsuzsa Nagykárolyban született, a kolozsvári BBTE Színművészeti Tanszékének színész szakán 2000-ben diplomázott. 2000–2001 között a nagyváradi Állami Magyar Színház színművésze volt, ugyanakkor közreműködött a nagyváradi Zone szinkronstúdió produkcióiban is. 2002–2003 között a budapesti Zugszínház tagja, majd 2005-től visszatér Erdélybe, és a Szatmárnémeti Északi Színház alkalmazottja 2013-ig. Verses produkciói: Játszótársak, Ki vagyok én?

Bilibók Attila Csíkszeredában született, 2008-ban végzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem színész szakán, azóta a Csíki Játékszín társulatának tagja. Színdarabok, amelyekben játszott: III. Richárd, Csárdáskirálynő, Valahol Európában, A kék csodatorta, Hamlet, Tóték.

Halálgyakorlatok versekben

Október 18-án, kedden 18 órától a díszteremben Fekete Vince költő, szerkesztő és műfordító Halálgyakorlatok című legújabb könyvét mutatják be, a szerzővel Dimény H. Árpád költő, szerkesztő beszélget. Fekete leg­újabb verseskötete egy közeli hozzátartozó elvesztésén keresztül mutatja meg a halál eseményszerűségét, a test tusáját és a lélek lehetőségeit, a gyász visszatükröződéseit, a két part – élet és halál – közötti hullámtöréseket, érzékcsalódásokat és horizont-összeolvadásokat. Szegő János, a kötet szerkesztője így fogalmaz a könyvről: „Míg a halál fogalma fekete lyukként mintha elnémítaná a nyelvet, addig a kötetben a meghalás gyakorlata inkább feldúsítja azt, ekképpen lesz a variációkból létesülő versszólamokban meghatározó a nyelvi zajlás, a retorikai morajlás, a pontosító beszéd – mintha a megfelelő szavak a helyes sorrendben, ha meg nem is állítják, de talán lassítják és tompítják a zuhanást. Így lesznek a Halálgyakorlatok sűrű versei egyszerre metafizikus, bölcseleti költemények és a távozás valóságos mivoltát érzékeltető lírai naplójegyzetek.”

Tizenöt év a légióban

Október 19-én, szerdán 12 órától a díszteremben diákok számára tart előadást Pál Csaba – becenevén Pinky, a francia idegenlégióban eltöltött tizenöt évéről. Rejtő Jenő légiós regényei és a kalandvágy – no meg az, hogy akkoriban egy fiatalembernek nem sok lehetősége volt megalapozni az életet – űzte 1993-ban, tizenkilenc évesen a légióba, leszolgálta az első öt évet, aztán jelentkezett altisztnek, a ranglétrán addig lépegetett felfelé, amíg csak lehetett. A nehézségekről, de a sok „laza” időszakról is mesél a főszereplő, aki nemcsak beszél, de képeket is mutat a jelenlévőknek.

Kiállítás és filmvetítés

Október 20-án, csütörtökön 18 órakor ugyancsak a díszteremben Botár László Páratlanul című kiállítását nyitják meg, amely a tizedik Hargitai Szalon és a Megyeháza Galéria tizedik évfordulójának tiszteletére készült. A X. Hargitai Szalon a „Pártatlanul” tematika többértelműségét feszegetve keresi annak értelmezéseit.

Az októberi hónapot Fazakas Péter bűnügyi drámájának, A játszma című filmnek a vetítése zárja 26-án, szerdán 20 órától a nagyteremben.

„A film 1963-ban játszódik Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella), és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és egy könyörtelen párharc kezdődik, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet” – olvasható a film rövid összefoglalójában. A játszma a Film Positive gyártásában készül, producere Lajos Tamás, rendezője Fazakas Péter, a forgatókönyvet Köbli Norbert írta, operatőre Nagy András, vágója Kovács Zoltán, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde. Főszereplői: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter és Staub Viktória.

A sok esemény közepette a Vigadóart csapata november elején megkezdi az adventi felkészülést is – elkezdődnek a forgatások –, ugyanis, akárcsak az előző években, idén is versvideókkel és videóüzenetekkel készülnek az ünnepre hangolni a közönséget. 

Fotó: Mărcuțiu-Rácz Dóra

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük