Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Valan: Az angyalok völgye

Valan: Az angyalok völgye Vigadó

A magyarországi bemutató után egy héttel Kézdivásárhelyen, a Vigadó Moziban is bemutatják a Balánbányán, több erdélyi színész részvételével forgatott lélektani krimit, Bagota Béla Valan című első mozifilmjét, akivel a film után találkozhat a nagyérdemű.

A feszült és szívszorító lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. A forgatás javarésze Balánbányán, Hargita megye talán legelmaradottabb városában zajlott.

A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem hallunk róluk. Sóhajtunk egy nagyot a rettenetes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol – valahol a sötétben. A Valan főszereplője, Péter (Krisztik Csaba) ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket. Nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Hirdetés
Hirdetés

A film látványvilág, azaz a helyszín szenzációs. Remekül visszaadja a skandináv krimik fagyos hangulatát, ráadásul a lepukkant helyszínek még nyomasztóbbá teszik, amire illő zenével rá is segítenek.

Bagota Béla által írt és rendezett alkotásában minden benne van, ami hozzánk köti ezt a filmet. Miénk a táj, a hó, a történet, a nyelv.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük