Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Uz Bence a tánc világnapján

Uz Bence a tánc világnapján Vigadó

Orendi István nyolc éve vezeti gyakorlatiasan, alázattal és mosollyal az arcán az Udvarhelyi Néptáncműhelyt, valamint a hatalmas sikernek örvendő Erdélyi Táncháztalálkozók szervezése révén ma már talán azok is ismerik őt, akik nem feltétlenül a népzene és néptánc szerelmesei. A tánc világnapja alkalmából, április 29-én, pénteken érkeznek a Vigadó Művelődési Házba Uz Bence üzente című előadásukkal.

Hirdetés
Hirdetés

– Az idén nyolc éve, hogy ön vezeti az Udvarhely Néptáncműhelyt. Mi történt az elmúlt időszakban?

– Nagyok sok minden. Először is a csapatot újra kellett építeni, mert amikor átvettem a néptáncműhelyt, öt munkakönyves alkalmazott volt, így a tánckart kellett bővíteni, majd vonzóvá tenni a táncosok és a rendezők számára is, akarjanak együtt dolgozni, illetve olyan előadásokat készíteni, amikkel a közönséget vissza tudjuk csalogatni. Emellett épületfelújítások zajlottak és zajlanak mai napig, valamint heti rendszerességgel tartunk olyan tevékenységeket, amellyel az utánpótlásnevelést tudjuk segíteni.

– Milyen tevékenységekre kell itt gondolnunk?

– Tánc- és népzeneoktatás elsősorban.

– Mi a célja a néptáncműhelynek? Kinek szól és kiket akar megszólítani?

– Színpadi előadásoknak a létrehozása, amely lehet folklór, de táncszínházi produkció is, amely elsősorban az erdélyi közönséget szolgálja ki, így igyekszünk a hagyományos népzene, néptánc és népi hagyományok fontosságára figyelni. Bárkit megszólítunk, bárkinek szólnak az előadásaink, akik nyitottak a néptáncra és a népzenére.

– Érdekes, hogy ön mérnöki végzettséggel rendelkezik, mégis a néptánc-mozgalom, a hagyományok őrzése felé vette az irányt. Mi miatt döntött így?

– Hála Istennek, sokan vagyunk a néptáncos-világban, akik teljesen más végzettséggel rendelkeznek, azonban zenélni és táncolni kezdtek. Én még az egyetem alatt kezdtem el mindkettőt, és hamar kialakult bennem az a tudat, hogy már nem csak hobbiból szerettem volna űzni, hanem hivatásszerűen is. Már nem csak szórakozni akartam, hanem rendezvényt, táncházat, oktatást szervezni. Igyekeztem mindig egy kicsivel többet hozzátenni.

– Mikor kezdődött a táncmozgalom iránti érdeklődés?

– Lassan harminc éve.

– Ön a főszervezője az Erdélyi Táncháztalálkozónak, ami napjainkig nagy sikernek örvend. Minek köszönhető ez?

– Elsősorban a műfaj adottságainak köszönhető a siker, valamint hozzátartozik a kultúránkhoz, így nem olyan nehéz. Emellett rengeteg tehetséges táncos, zenész van Erdély szinten, valamint maga a helyszín és a programok is hozzájárulnak a jó hírnevéhez.

– Április 29-én az Uz Bence üzente című előadással érkeznek a Vigadó Művelődési Házba.

– Az Udvarhely Néptáncműhely előadása táncdrámai eszközökkel idézi meg a szülőföldhöz való ragaszkodás, a helytállás és az eszes túlélés egyik kiemelkedő irodalmi jelképét, Uz Bencét. Arra tett egy próbát a rendező, hogy ezt a tánc nyelvével színpadra vigye, aktualizálja.

– Hamarosan itt a tánc világnapja. Mit üzen a tánckedvelőknek, de nem csak nekik?

– Ki kell próbálni, hiszen ez egy olyan szórakozási forma, amit mindenkinek meg kellene tapasztalnia. És itt bármilyen táncra lehet gondolni, mert a tánc mosolyt csal a lélekbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük