Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Színházi világnap az Udvartér Teátrumnál

Színházi világnap az Udvartér Teátrumnál Vigadó

A kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum idei évadának nagysikerű előadásával, Görgey Gábor: Hol a stukker?! című abszurd drámájával ünnepli a színház világnapját március 26-án és 27-én 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Hirdetés
Hirdetés

Öt ember egy zárt helyiségben, egy börtöncellaszerű, szürke, betonfalas szobában, ahol csak egy toalett és egy tálalóablak, négy szék, egy karosszék, egy kisasztal, valamint egy nő aktszobra található. Nem tudjuk, hogyan és miért kerültek oda hőseink. A nézőket az a kezdőkép fogadja, ahogyan Cuki úr (Orbán Levente) fegyvert fog a többiekre: a méltóságosra, nemesi származású katonára (Kiss László), K. Müllerre, a polgári kisemberre (Lung László Zsolt), Kissre, az intellektuelre (Barti Lehel András) és Mártonra, a vidéki parasztra (Márton Lóránt).

A történet egyszerű, ahogyan haladunk előre, mindenki más-más világot, nézőpontot, társadalmi osztályt képviselve szólal meg. Noha a mögöttük bezárt ajtó kulcsa mindvégig ott lóg a falon, mégsem jutnak el odáig, hogy a világ legegyszerűbb módján, EGYÜTT megoldást találjanak és kisétáljanak békésen a zárt teremből.

Az előadás felhívja figyelmünket arra, hogy valójában az igazi szabadság az ember szintjén sosem létezett, hiszen mindig valaki más kezébe került a hatalom, annak pedig esze ágában sincs továbblépni és igazi demokráciát teremteni, vagyis megoldani a rousseau-i problémát. A helyiségben egy stukker jelképezi a hatalmat, ami kézről kézre jár, mindig máshoz „esik” közelebb. Tudjuk, akinél a fegyver, annál a hatalom.

Mivel mindig más-más kezébe kerül a fegyver, így négy apró felvonáson át tekinthetjük meg, hogyan NEM vezet eredményre egyik társadalmi osztály, csoport felülkerekedése, vezető szerephez jutása sem: a hatalom természete ugyanis mindig elnyomó.

De akkor mi lesz a dráma vége? Kiszabadulnak a teremből? Mi lesz a stukkerrel? Kié lesz végül a hatalom? Vagy felüti fejét a demokrácia? Gyere és ünnepeld velünk te is a Színház világnapját, szombaton és vasárnap 19 órától! Az előadás után színházi kvízestet tartunk, ahol előadásainkra nyerhetnek ingyenes belépést a legügyesebbek!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük