Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sárik Péter Trió: X Bartók

Sárik Péter Trió: X Bartók Vigadó

Június 8-án 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében koncertezik a Sárik Péter Trió. A magyarországi dzsesszformáció a 2018-ban megjelent X Bartók lemeze anyagát játssza. Az előadásra egy jegy ára 20 lej.

Hirdetés
Hirdetés

A Sárik Péter Trió Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekara. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop- vagy rockkoncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

Bartók Béla szerzeményeinek dzsesszfeldolgozásait 2018-ban jelentette meg a Sárik Péter Trió. Bár az azóta eltelt négy évben számos koncertjük elmaradt, az album 2020-ban Fonogram-díjat kapott mint az év hazai dzsesszalbuma, és az együttes bejárta vele a fél világot, Nyugat-Európától Törökországon át egész Kazahsztánig, most pedig, erdélyi körútja során Kézdivásárhelyre is elhozzák.

„Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle. A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz-zene rajongóinak” – fogalmazott Sárik Péter.

És hogy miért pont Bartók? „Bartók zenéje tiszta jazz. A mi műfajunk rengeteget merített Bartók művészetéből, így egy jazz-zenésznek nagyon ismerős, nagyon szerethető ez a hangzásvilág. Ráadásul Bartók a miénk, a zenéje a mi népzenénkből táplálkozik, Budapesten és Erdélyben is a nyomában járunk, még ha sokszor nagyon nehéz is a muzsikája, mégis ő áll az összes zeneszerző közül legközelebb hozzánk” – nyilatkozta a zenész egy korábbi interjúban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások