Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Művészhallgatók a nagyvilágban

Művészhallgatók a nagyvilágban Vigadó

Új sorozatunkban egyetemisták mesélnek arról, hogyan kerültek kapcsolatba a művészetekkel. A szentkatolnai Bánffy Barbara is a KreaKids stúdióban került leginkább közel ahhoz, amivel ma foglalkozik. Jelenleg a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen tanul, és egy budapesti apartmanház belső tervén dolgozik. Rengeteg elképzelése van a jövőre nézve, leginkább belső tervezéssel szeretne foglalkozni.

Hirdetés
Hirdetés

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem rajzolni, emlékszem, mindig a meséskönyvek grafikáját próbáltam én is ugyanúgy lerajzolni. Ahogy nagyobb lettem, egyre jobban foglalkoztatott, majd elkezdtem portrézni és meglévő logókat lerajzolni, aztán 14 éves voltam, amikor anyukám beíratott a KreaKids stúdióba. Először nem gondoltam erre másképp, mint egy hobbi, egy kikapcsolódás. Később viszont azon kaptam magam, hogy egyre jobban szeretek járni az órákra, és egyre jobban tetszik az a világ, amely megnyílt előttem. Ennyi idősen még nem tudtam, mi is az a Design, miről szól, mit takar, hogyan kell perspektívában rajzolni, vagy egyáltalán jól árnyékolni. Ott alakult ki a stílusom, hogy mi a szép, és hogyan nyúlok a ceruzához. Ott döntöttem el, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni.

Azóta is ugyanazzal a lelkesedéssel csodálom ezt a szakmát, hiszen minden, ami körülvesz minket, az design, pontosan ez a szabadság és sokoldalúság tetszik, hogy nincsenek keretek vagy határok, így nem volt kérdés a szakmaválasztás.

Egyetemistahallgató vagyok, mesterképzésen a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen. Emellett volt pár kisebb projektem, viszont a legnagyobb elismerés a kézdivásárhelyi Totem pályázat első helyezése volt. Jelenleg egy budapesti lakosztályház belső tervén dolgozok, amiért rendkívül hálás vagyok. Nagyon sok tervem van a jövőt illetően, inkább a belsőépítészettel, lakberendezéssel és a grafikával, logókkal foglalkozok többet, viszont termékdesignt végeztem, és ezzel kapcsolatban is vannak ötleteim, amiket meg szeretnék valósítani. Mivel ezt tanultam, mindenképp szeretném kamatoztatni a jövőben, hiszen az elmúlt években betekintést nyertem az ékszertervezésbe, bútor- és elektronikai termékek tervezésébe.

Több nemzetközi pályázaton is részt vettünk az egyetem keretében, és számos projektünkben kerülhettünk közelebb a grafikai designhoz is, mivel egy termék önmagában nem lesz sikeres. Megalkotni egy tárgyat vagy terméket, a vásárló fejével gondolkodni, kiragadni a hétköznapokból egy problémát, majd kivitelezni a megoldást, ami mögé egy brandet is építesz, a legösszetettebb, viszont a legizgalmasabb dolog számomra. Az anyagválasztás, a tudatos tervezés, az ergonómia, de legfőképpen a környezettudatosság is nagyon fontos. A vágyam, hogy olyan dolgokat hozzak létre itthon, ami építi és hozzátesz akár az emberek életéhez, akár a közösségi élethez. Bár itthon még nagyon gyerekcipőben jár ez az egész, úgy gondolom, jó irányba indultunk el, azt látom, hogy egyre nagyobb az igény, akár kisvállalkozóknál vagy pályakezdőknél, hogy tudatosan építenek brandet, fontos az arculat, hogy miként hirdetik magukat, hogy kitűnjenek a tömegből, és próbálják magukra formálni azt, amit csinálnak. Bár nem látok ekkora kihívást a belső- vagy bútortervezésben, talán az, ami a legközelebb áll hozzám, és nagyon szeretem csinálni. Szerintem fontos, hogy olyan közeget teremtsünk, amiben jól érezzük magunkat, és hogy a lehetőségeinkből kihozzuk a legtöbbet. Ugyanakkor minden ágazata nagyon vonz, és mindegyikben ki szeretném próbálni magam, majd megtalálni azt, amiben a legtöbbet tudok kihozni az ötleteimből és saját magamból is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük