Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mátyás király meséiből tanulhatunk

Mátyás király meséiből tanulhatunk Vigadó

A Maros Művészegyüttes előadásával feleleveníti a gyerekek által legkedveltebb három Mátyás-történetet, amelyet az érdeklődők január 31-én, vasárnap 17 órától tekinthetnek meg a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Az előadásról, a mesejátékok fontosságáról Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója mesélt nekünk.

– Január 31-én érkeznek Kézdivásárhelyre a Mátyás király álruhái című mesejátékkal. Hogyan jött az ötlet az új mesejátékhoz, és az miről szól?

– A Maros Művészegyüttes számára különösen nagy öröm, hogy Kézdivásárhelyen léphet fel. A Mátyás király álruhái című mesejátékot Varga János rendező-koreográfus Hunyadi Mátyás legismertebb meséiből állította össze, melyben a színpadon táncos koreográfia kíséretében A kolozsvári bíró, A budai kutyavásár és Az igazmondó juhász története elevenedik meg.

Hirdetés
Hirdetés

– Miért éppen Varga Jánosra esett a választás?

– Hosszú évek közös munkájának köszönhetően immár nemcsak mint a társulat művészeti vezetője van jelen életünkben, hanem jó barátságot is ápolunk.

– Nehéz volt az elmúlt időszak, illetve az újraindulás?

– A korlátozások miatt egy ideig nem tudtunk előadásokat tartani, viszont minden műsorunkat rendbe tettük, párat közülük felújítottunk. Több koreográfiát – itt különböző tájegységek általunk táncolt autentikus néptáncaira gondolok – tudományos és dokumentáló szándékkal lefilmeztünk és archiváltunk. Majd a nyár folyamán több szabadtéri előadást is színpadra tudtunk vinni, több legényes és kevesebb páros tánccal, ősztől pedig előadásainkat online tekinthették meg a néptánc kedvelői. Sajnos olyan állapotot élünk, amelyben nem tudunk tervezni, viszont lehetőségeinkhez mérten próbálunk jelen lenni, mivel hiányzik a közönség, az előadások, ahogy az összefogás is, hiszen minderre szükségünk van. Visszaterel majd arra a vágányra, amelyből kidöccentünk.

– Hány előadásuk volt eddig?

– Igaz, még az év elején járunk, viszont nagy boldogság volt számunkra, hogy újra közönség elé állhattunk, a produkciók korlátozott számban látogathatók, viszont nem szorulunk az online tér adta keretek közé. Első előadásainkat marosvásárhelyi székházunkban tartottuk, ahol január 8-án és 10-én a Paradicsom kőkertjében című folklórműsort mutattuk be. A műsorban karácsonyi szokásokat elevenítünk fel, amelyeket táncjelenetekbe ágyazunk, ügyelve arra, hogy eredetiségük ne sérüljön. Majd január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett Ünnepi Előadáson is felléptünk a Kultúrpalotában. A Mátyás király álruhái című előadást január 27-én, Marosvásárhelyen, a székházunkban nézhetik meg az érdeklődők, viszont terveink közt szerepel, hogy a már említett kézdivásárhelyi szereplés mellett Kovásznán, Székelykeresztúron, Csíkszeredában, Szovátán és Erdőszentgyörgyön is megörvendeztetjük mesejátékunkkal a közönséget. 

(Az interjú teljes változatot a Vigadó Művelődési Ház Facebook-oldalán olvashatják.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük