Hirdetés
Hirdetés

Húszéves a Szomszédnéni

Húszéves a Szomszédnéni Vigadó

Húszéves fennállását ünnepli a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat, ebből az alakalomból Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs május 9-én 18 és 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében mutatja be vadonatúj humorestjét.

„Személy szerint én nagyon örültem volna, ha valaki 20 évvel ezelőtt azt mondja, hogy még most is humorral fogok foglalkozni. Anyám már kevésbé” – mondja Bálint Ferenc humorista a rendezvény beharangozójában.

Hirdetés
Hirdetés

„A társulat indulásakor valahogy úgy képzeltem volna el a mostani életemet, hogy már végeztem az egyetemmel, építész vagyok Csíkszeredában, havonta egyszer pedig felvonatozok Kolozsvárra a Coronával – természetesen jegy nélkül –, hogy fellépjünk valamelyik kocsmában vagy középiskola dísztermében – osztotta meg Tóth Szabolcs. – Nem hittem a nagy változásokban. Ebből is látszik, hogy a fellépések szervezése, írása közben nem ragyogott előttem egy cél, ami motivált volna, egész egyszerűen azért nem hagytam abba, mert túlságosan jó szórakozás volt.”

A kolozsvári kezdetek és néhány kisebb turné után a Szomszédnéni Produkciós Iroda elindítja az Erdélyi Humorfesztivált. „Kettős cél lebegett a szemünk előtt – vallotta be Bálint –, egyrészt meg akartuk hívni a már befutott, ismert erdélyi és magyarországi humoristákat, másrészt pedig szerettünk volna kollegákat találni magunk mellé. Épp ezért nagyon odafigyeltünk a humorfesztivál versenyére, aminek révén, többek között, sikerült olyan tehetségeket is felfedezni mint Felméri Péter, György Botond vagy András Előd.”
A társulat 2008-ban csatlakozik a Litkai Gergely által vezetett Dumaszínházhoz, melynek jelenleg is tagja. 2011-ben megkapják a Magyar Rádió „humor-oszkárját” a Bon Bon díjat, majd 2014-ben a Karinthy-gyűrűt.

„Jerry Seinfeld szerint egy humorista annyi idősnek számít, ahány éve foglalkozik a humorral – folytatta Tóth. – Ezek szerint mi húszévesek vagyunk. Érdekes úgy tekinteni az elmúlt húsz évre, mintha ez lett volna az első húsz. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség berkeiben voltunk bölcsődések. Ezért történhetett meg, hogy ott például vetkőztünk egy leánybúcsún. A Brassai- és Báthory-líceumos fellépések az óvodás korszakunk volt. A Humorfesztiválok szervezését már általános iskolának nevezhetjük. A Havi Agytakarítás műsorunk az iskola melletti foglalkozásunk volt a Kolozsvári Rádiónál. A Dumaszínháznál kezdődő időszak első fele volt a középiskola. Itt már olyan közegbe kerültünk, ahol közös volt az érdeklődési körünk az „osztálytársainkkal”, tanultunk tőlük is. Félévi vizsgáink voltak a Showder Klubban meg a Comedy Centralon. A Rádiókabaré leérettségiztetett, kaptunk papírt tőlük, hogy humoristák vagyunk, meg gyűrűt is. Innen már egyetemistáknak számítottunk, szemináriumokon vettünk részt, amit a Dumaszínház szervezett – sokszor külföldi előadókkal, humoristákkal. Szóval itt tartunk, egyetemistaként. Már hat éve járjuk a humoregyetemet.”

„A Rolling Stones zenekar idén ünnepli a 60. szülinapját egy európai turnéval, szóval még van ahová nőni – tette hozzá Bálint. – Bár Keith Richardsot nézve, szerintem nála már az is teljesítmény, hogy annyi alkohol és kábítószer után még életben van.”

„A színpad tökéletes hely arra, hogy többet megtudj önmagadról – összegzett Tóth. – Van egy elképzelésed arról, hogy milyen ember vagy, de az például Nánay Bence elmekutató szerint köszönő viszonyban sincs azzal, amilyen vagy, vagy inkább, amilyennek mások látnak. Megkérdezheted a barátaidat, de ők valószínű kedvesek lesznek hozzád. A közönség viszont kegyetlenül őszinte tud lenni. A színpadon hamar kiderül, hogy milyennek látnak az emberek. A jelenetek alatt ki lehet próbálni, hogy milyen karaktereket tudsz eljátszani, mi az, amit még elhisznek rólad az emberek. A stand up részek alatt viszont nem lehetsz másmilyen, őszintének kell lenned, mert mihelyt megjátszod magad, elveszítetted a közönséget.”

A 20 éves a Szomszédnéni humorgála megidézi a múltat, de alapvetően a jövőről szól – a legújabb és legviccesebb jeleneteket ötvözi élő stand up comedy-vel, az önfeledt ünneplés és szórakoztatás jegyében. Az előadásra egy jegy ára 35 lej. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások