Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dióhéjban a szemléről

Dióhéjban a szemléről Vigadó

Több vonatkozású friss nagyjátékfilm szerepel a 21. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle programján, amihez a városunk művelődési háza, a Vigadó idén is csatlakozott. A fesztivált Kolozsváron és 14 további erdélyi városban rendezik meg, köztük Kézdivásárhelyen is október 8–10. között.

A Filmtettfeszt idén is tucatnyi friss magyar nagyjátékfilmet tűzött műsorára, amelyek között szép számban vannak erdélyi vonatkozásúak. A filmszemle nyitófilmje például a Legjobb tudomásom szerint című párkapcsolati dráma, amelynek két főszerepét Hámori Gabriella és a marosvásárhelyi Bodolai Balázs alakítja. Az utóbbi felbukkan Krasznahorkai Balázs Haladék című, a Máramarosi-havasokban forgatott filmjében is, amelynek főszerepét a kolozsvári Molnár Levente játssza, oldalán több erdélyi kollégájával, köztük a csíkszentmiklósi születésű Orbán Leventével.

Hirdetés
Hirdetés

A Vigadó Művelődési Házban hat film kerül vetítővászonra péntektől vasárnapig. Október 8-án, pénteken 10 órától Palásthy György Hahó, Öcsi című magyar ifjúsági és gyerekfilmje nyitja a fesztivált. A főszereplő Kovács Krisztián, vagyis Balog Öcsi öt és negyedéves, nagycsoportos óvodás. Ő a legkisebb gyerek a családban, akire már senkinek nincs ideje. Elhajtja a bátyja, elhajtja az anyja és a nagymamája is, ő pedig csak játszani akar. De vajon mi lesz így a kis Öcsivel?

Szintén pénteken 18 órától Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi–vígjáték besorolású nagyjátékfilmjét nézhetik meg az érdeklődők, amelyben egy jövevény közli Pannával, a film főszereplőjével, hogy a bolygó pusztulásra van ítélve, őt magát pedig egyedül az érdekli, hogy megmentse rajongása tárgyát, Zalatnay Sarolta művésznőt.

20 órától Krasznahorkai Balázs filmdrámája, a Hasadék kerül vászonra, amely egy apa–fiú-történetet mutat be a magashegyi tájakon, az egész film a balladák hangulatát idézi meg.

Október 9-én, szombaton is folytatódik a filmnézés, 18 órától Lakos Nóra romantikus vígjátékát, a Hab című filmet nézhetik meg a jelenlévők. A vígjáték főszereplője Dóra, a cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos: tészták, habok, cukrozott cseresznyék között tölti a napját – és mindezt egy cuki kis boltocskában kínálja az édesszájú világnak. Azonban a sütimennyország keserű jövő elé néz, ha a tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, akkor lehúzhatja a rolót. De akkor mi lesz Dórával?
20 órától az Így vagy tökéletes, Varsics Péter romantikus vígjátéka csalogatja a nézőket a Vigadóba. A nagyjátékfilm Andrásról, az íróról szól, aki egyszerűen elviselhetetlen. Egy sikeres reklámügynökség kiégett igazgatójaként még azután is komoly író szeretne lenni, hogy az első regénye csúnyán bukott. Aztán támad egy nagy ötlete, de az életben semmi sem egyszerű. Szombaton kiderül miért is nem.

Október 10-én, vasárnap ismét két filmet vetítünk: 18 órától Nagy Viktor Oszkár Tündérország – Ferenc útja című dokumentumfilm kerül vetítőre, majd 20 órától Nagy Bálint filmdrámáját, a Legjobb tudáso­mat nézhetik meg az érdeklődők.

A filmekre a belépés díjtalan, azonban előzetes regisztráció szükséges. A szabályok és óvintézkedések a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idején is kötelezőek, így kérjük, a filmek ideje alatt a távolságot megtartani, a maszk viselése kötelező, kézfertőtlenítő használata érkezéskor ajánlott. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük