Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ékszerkészítés irányában

Az ékszerkészítés irányában Vigadó

Új sorozatunkban egyetemisták mesélnek arról, hogyan kerültek kapcsolatba a művészetekkel. A kézdivásárhelyi Szabó Réka az iskola befejezése után egy évet Angliában élt, ott talált rá a Decorative Arts szakra és a Nottingham Trent Egyetemre, amit végül 2019-ben fejezett be. Végzősként ékszerkészítésre specializálódott, és a gyűjteményével részvételt nyert a neves New Designers nevű kiállításra Londonba, ahol nagyon sokan felfigyeltek rá.

Már gyerekkoromban is nagyon érdekelt mindenféle kézművesség, nagyon sokat rajzoltam, vágtam, ragasztottam, később ékszereket készítettem gyöngyből, fonalból, drótból, és a divattervezést is kipróbáltam a KreaKids Stúdió keretein belül. Mindig is otthonosan mozogtam ezen a területen, tudtam, hogy ebbe az irányba szeretnék elindulni.

Hirdetés
Hirdetés

Az iskola befejezése után viszont, még nem voltam biztos benne, hogy mi az, amit igazán szeretnék csinálni, ezért úgy döntöttem, kihagyok egy évet, és Angliába költöztem a barátommal. Itt találtam rá a Decorative Arts szakra, amit a Nottingham Trent Universityn be is fejeztem három évvel később, 2019-ben. Az egyetemi évek alatt lehetőségem volt belekóstolni a textilnyomtatás, varrás, kerámia-, üvegmegmunkálás, valamint a fémmegmunkálás és ékszerkészítés művészetébe. Végzősként ékszerkészítésre specializálódtam, és a gyűjteményemmel részvételt nyertem a neves New Designers nevű kiállításra Londonban. A 3000 résztvevő között rengeteg tehetséges fiatal művésszel találkoztam, még egy magyar hölggyel is megismerkedtem. A kiállításon számos szakmai szakértő is részt vett, itt figyelt fel a gyűjteményemre egy londoni galéria kurátora, aki lehetőséget ajánlott, hogy az ékszereim kiállításra kerüljenek náluk.

Az egyetem befejezése után nem sokkal munkát kaptam egy hírneves, klasszikusbútort-tervező és -készítő műhelyben, jelenleg is itt dolgozom. Antik réz, hagyományos stílusú lakás-kiegészítőket készítek, mint például szekrényfogantyúk, akasztók, villanykapcsolók. Rengeteget tanultam az elmúlt egy évben – mióta itt dolgozom – a különböző fémekről és a tulajdonságaikról, az öntés, csiszolás folyamatát, valamint a különleges kémiai folyamatokat, amelyek során úgynevezett „élő” antik hatást kölcsönözhetünk egy frissen készített darabnak, ami az évek során a vásárló otthonában tovább fejlődik, öregedik, akár egy klasszikus darab. Minden folyamat kézzel készül, a tervezéstől az utolsó simításokig rajta van a kezünk nyoma, ezért minden darab különleges és egyedi, számomra ez teszi széppé ezt a szakmát, minden egyes darabban, amit elkészítek, benne van egy kicsit a lelkem is.

Úgy érzem, megtaláltam azt a pályát, amiben otthon érzem magam. Szeretem, amit csinálok, mert mindig vannak új kihívások, mindig van, amit tanulni, ahová fejlődni. A munka mellett az ékszerkészítésben – és tervezésben is igyekszem fejleszteni magam, szabadidőmben mindig szakítok rá időt, hogy új dolgokat próbáljak ki, új anyagokkal, új folyamatokkal kísérletezzek.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások