Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Anya és lánya a művészetben

Anya és lánya a művészetben Vigadó

Február 22-én, kedden 18 órától nyitják meg a Vigadó Művelődési Ház galériájában Liana Tripșa és Silvia Tripșa, anya és lánya közös kiállítását. Silvia már gyerekkorában kísérletezett a festéssel, a vágásokkal és fényekkel, míg édesanyja, Liana az orvosi szakma mellett úgy érezte, több színre van szüksége, ezért kezdett el alkotni.

Silvia építészmérnöknek tanult Temesváron, majd a mesteri képzést Stockholmban végezte. Hazatérése után saját építészmérnök-irodát alapított, ott tevékenykedik naponta. Ő alkotta a világító berendezéseket Temesvár központjában, valamint az ő munkája a temesvári Forradalmi Emlékmű megvilágítása is.
– A festés számomra egy kísérlet, kísérletezek a vágásokkal, a fényekkel, többféle anyag kombinációjából dolgozom, de leginkább a saját érzéseimmel kísérletezek, hogy azok hogyan vetülnek ki a vászonra – mesélte Silvia, aki hozzátette azt is, hogy amikor fest, egy erőteljes érzelmi állapotba kerül, és ez az intenzitás kerül a vászonra.

Hirdetés
Hirdetés

Az építészmérnök lánynál előfordult az is, hogy alkotásait úgy hozza létre, hogy ráönti a festéket a vászonra, vagy rádobja egy vizes felületre. Az utóbbi három évben a víz tematikáját tanulmányozta, ahhoz kötötte alkotásait, mert úgy érezte, ez adja meg számára a teljes nyugalmat. Idáig két sorozatot festett: a Kék címűt, amely a vízről, a fényekről és a tengeri világról szól, míg a másik az Emberi test címet kapta, és testhelyzeteken szemlélteti az érzelmeket.

Édesanyja, Tripșa Liana orvosként dolgozik Temesváron. Kamaszkorában mutatkozott meg a rajz, a színek és a festészet iránti szenvedélye, és az egyetemen el is kezdett festeni.
– Több színre volt szükségem az életemben a szakmám mellett, és ezt megadta a festészet számomra – mondta, majd hozzáfűzte, hogy autodidakta módon tanult meg festeni, majd idővel beiratkozott festőosztályba is, és tanfolyamokat is végzett. Emellett tagja vagyok a temesvári Képzőművészek Romul Ladea Egyesületének is – tudtuk meg.

Liana többnyire absztrakt tájakat mutat be, amelyek akrilfestékkel készültek. Most csatlakozott lánya kiállításához, de már volt saját kiállítása is a Ştefan Jager Múzeumban, Zsombolyán. A kiállítást Baubec Izzet romántanár és Koszta Ervin rajztanár nyitják meg. Verset mondanak Puskás Cynthia és Bándi Blanka, közreműködik az Anatoly kvintett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük