Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A zumba több mint mozgás

A zumba több mint mozgás Vigadó

Néhány éve hazánkat is elérte a zumba-őrület: ez a szórakoztató mozgásforma nagyon gyorsan széles rajongótáborra lelt a fitnesz- és aerobikkedvelő közönség körében, de a gyerekek is imádják. Pap Ágnessel beszélgettünk, aki a Vigadó Művelődési Házban oktat zumbát kisebb és nagyobb gyerekek számára.

– Kezdjük mindjárt egy kis zumba-történelemmel: honnan ered, miből táplálkozik ez a sport?

– A zumba Dél-Amerikából eredő, vidám és latinos sport. Az aerobic torna ötvözése táncos lépésekkel, ettől a csoportos edzéseinken nagyon felhőtlen a hangulat. Abban több mint más edzésformák, hogy nemcsak a testet edzi és formálja, hanem a lelket is, hiszen kikapcsol, feltölt, felvidít, és erre a mai nőknek nagy szükségük van a napi teendők után.

– Te hogyan csöppentél bele a zumba világába? És mit ad számodra ez a sport?

– Sportos családban nőttem fel, hiszen nincs olyan sport, amit édesapám ne űzne, és ezáltal én is ki ne próbáltam volna. Mindig is imádtam táncolni, így amikor egyetemi ösztöndíjjal Pécsen tartózkodtam, és meghallottam, hogy ott már létezik egy új, csoportos, táncos mozgásforma, amit zumbának hívnak, nem volt kérdés, hogy elmegyek és kipróbálom. A legelső Romániában szervezett zumbaképzésre be is iratkoztam, és már a gyakorlás minden pillanatában éreztem, hogy ezt nekem találták ki.

Hirdetés
Hirdetés

– A Vigadó Művelődési Házban is oktatsz gyerekeket. Hogyan építesz fel velük egy órát? Mire kell figyelned?

– A Vigadó Művelődési Ház igazgatója bizalmat szavazott nekem, és termet biztosít hétről hétre a gyerekkel való foglalkozásainkhoz, amiért nagyon hálásak vagyunk. A gyerekekkel teljesen más egy óra, mint a felnőttekkel, mert figyelembe kell venni életkori sajátosságaikat. Az óvodásokkal játékosabb, tornásabb foglalkozást tartok, míg a kisiskolásokkal főleg a különböző táncstílusok lépéseit tanuljuk. Tehát a jelenlegi óráimon van minden, ami izgalmas: tánc, zumba, kisebbeknek játék és torna is.

– Mit kapsz cserébe a gyerekektől, miközben velük foglalkozol?

– A gyerekekkel foglalkozni, táncolni egy fantasztikus érzés. Különleges energia, hiszen szeretet árad belőlük. Felemelő érzés, amikor óra közben odabújnak hozzám, megölelnek. Van olyan kislány is, aki puszi nélkül nem megy haza, és ha valakivel beszélgetek, akkor kivárja, de a puszi egy kedves ölelés társaságában el nem maradhat. Hamar a szívükbe fogadnak, és én is őket, így bensőséges, kellemes hangulatban zajlanak az órák. Színesebb, gazdagabb az életem, hogy gyerekek között létezhetem.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük