Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kényszerszünet játéka

A kényszerszünet játéka Vigadó

Kedden este az Udvartér Teátrum alkotói a kézdivásárhelyi Jazz Café udvarán lévő szabadtéri színpadon felolvasószínház változatban adták elő, Pintér Béla Fácántánc című darabját, Pálffy Tibor rendezésében. Az előadást ma ugyanott 20 óra 30 perckor is megtekintheti a kézdivásárhelyi közönség.

Kissé hosszúra sikeredett a kényszerleállás, viszont most újra próbáltunk életet vinni a kézdivásárhelyi kulturális életbe. A vírus okozta gazdasági válság a színházunkat sem kerülte el, a bizonytalanság mindannyiunk számára kimerítő. Úgy döntöttem, hogy a nyári vakáció előtt hallatni kell a hangunkat, és a törvény által írt keretek között ismét meg kell mutatnunk magunkat a kézdivásárhelyi közönségnek. Kinti helyszínként a Jazz Café & Winery udvarát választottuk, ezúttal is köszönöm Hegedűs Ferenc tulajdonosnak az önzetlen segítségét. Felolvasószínházi estet tartottunk, nem kis sikerrel, amelyre a sepsiszentgyörgyi Pálffy Tibor színész és rendező munkatársamat kértem fel, aki a kevesek által ismert Pintér Béla Fácántánc című drámáját pár nap alatt készítette el az összeverbuvált csapattal.

Hirdetés
Hirdetés

A dráma központi témája a hatalom, a hatalommal való visszaélés és annak körkörös ismétlése, a faji és nemi megkülönböztetés, megbélyegzés. Úgy gondolom, elég izgalmas és időszerű téma a jelenlegi országos és világméretű gazdasági, társadalmi és egészségügyi helyzetet tekintve. „Úgy beszél a világról (a világunkról), hogy csak sírni lehet rajta röhögés közben. Kafkai léthelyzetekbe ágyazott, szürreáliákat ostromló, stilizáltan sültrealista játék” (Kovács Dezső: After party, Art7).

Az előadást első körben két alkalommal játssza a színház, majd a továbbiakban ismét műsorra tűzzük, illetve egy következő produkcióra is készülünk, ezúttal a Wegener parkban, amely július elejére várható. Hiszem, hogy most, amikor „távolságot” kell tartanunk egymás között, sokkal nagyobb szükségünk van a kultúra közelségére, mint bármikor máskor. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy ezt az igényt kielégítsük. 

Kolcsár József rendező, színművész, az Udvartér Teátrum színházigazgatója

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük