Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A borkészítés állomásai

A borkészítés állomásai Vigadó

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vendégelőadására várják az érdeklődőket a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermébe december 12-én, hétfőn 19 órától.

Hirdetés
Hirdetés

Az Ivácson László rendezte Átöltözés című előadás a Küküllő menti és Nagyenyed környéki nemzetiségek népi kultúráján és táncain keresztül mesél a borkészítés hagyományáról és állomásairól.
„Senki sem varr új posztóból foltot az ócska ruhára, mert ami azt kitoldaná, még elszakít a ruhából, és nagyobb szakadás lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe, mert máskülönben a tömlők szétszakadoznak, és a bor is kiömlik, a tömlők is elvesznek. Hanem az új bort új tömlőkbe töltik, és mindkettő megmarad.” (Mt. 9, 16-17)

A szőlő képes a feltámadásra. A fürtöket leszedik, összetapossák, megdarálják, kipréselik, hordóba teszik, majd egy sötét pince mélyére helyezik. A vég órájában azonban megpezsdül az új kezdet. A szőlő új életre kel, és ha jól bánnak vele, csodálatos bor formájában éled újjá. A bor Krisztus vére, a keresztény világ legfontosabb szimbóluma, hiszen a megváltás üzenetét közvetíti. A keresztény ember Krisztus vérében a megváltás reményét látja.

A fenti gondolatok mentén látogatnak el a híres erdélyi bortermő vidékekre: a Küküllők mentére, valamint Nagyenyed környékére. Az itt élő nemzetiségek (magyar, román, cigány) népi kultúráján keresztül mutatják be a „szőlő életét”, a borkészítés különböző fázisait és ezen alkalmakhoz kötődő népszokásokat, mulatságokat. Mindeközben híres adatközlő személyiségek táncait, énekeit, muzsikáit elevenítik fel: Szabó Ferenc (Szásznagyvesszős), Vincze Árpád (Magyarszentbenedek), Karsai Zsiga (Lőrincréve), Jakab József (Magyarózd).

A keresztény kultúrkör mellett más kultúrák borhoz fűződő szertartásaiban is a bor a megújulás és a megtisztulás itala volt, továbbá az erő, a hatalom megújítója, valamint az istenek hatalmának megerősítője.

A rendező-koreográfus Ivácson László Bibliából vett üzenetét, mely így szól: „Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Ef. 4, 22-24) – a tánc és a zene egyvelege közvetíti. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük