Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bábszínházak világában

A bábszínházak világában Vigadó

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház új előadásával érkezik Kézdivásárhelyre, a Vigadó Művelődési Házba május 6-án 10 és 12 órától. A fehér macskahercegnő című produkciót Nagy Lázár József rendezte, őt kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

– Mesélne az olvasóknak A fehér macskahercegnő című bábjátékról, amelynek ön a rendezője?

– A Fehér macskahercegnő hároméves kortól ajánlott bábelőadás, ezt úgy nevezzük, hogy „bevezető előadás”. Olyan típusú produkció, ami a kisgyereket tényleges módon bevezeti a színház, bábszínház világába. Emiatt szabályrendszere, koncepciója ehhez igazodik. Gondolok itt konkrétan a történetre, annak lineáris vonalvezetésére, az előadás idejére, forma- és zenei világára. A Fehér macskahercegnő azért szerencsés választás, mert megfelel ezeknek a kritériumoknak, kijelenthető róla, hogy „zanzásított” formában magában hordoz egy csomó olyan elemet, ami megtalálható a mesékben, akár népmeséről vagy műmeséről beszélünk. Számomra és bábszínházunk számára nagyon fontos ez a korosztály, akiknek ez a történet, ez az előadás készült. A kisgyereknek az ilyen típusú előadás az első találkozása a színpaddal nézőként, ezért egyáltalán nem mindegy, mit kap, milyen hatások érik.

– Gondolom, akkor mindenre nagyon oda kell figyelni.

– A felelősség óriási, ha a gyermek rossz szájízzel távozik egy ilyen jellegű előadásról, lehet, hogy többet soha nem teszi be a lábát egyetlen kultúrintézménybe sem. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

– Mennyi idő alatt készült el a bábelőadás?

– Egy előadás gyártási folyamata sok mindentől függ, ez a darab három hét alatt készült el, ehhez szerencsére adottak voltak a körülmények: remek színészek, egy jó díszlettervező (Simó Enikő), jó zeneszerző (Filip Ignác): tehát jó munka volt, így jó produkció született.

–  Hogyan lett rendező? Már a kezdetekkor is bábelőadásokat rendezett?

– Magamról annyit, hogy a bábszínházzal mint műfajjal Nagy Kopeczky Kálmán révén kerültem kapcsolatba. Ő alapította a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházat, a kezdeteknél megkeresett, így alakult, hogy együtt dolgoztunk több mint húsz éven keresztül, korai haláláig.

– Tehát már a kezdetektől tagja ennek az alkotó közösségnek.

– Igen, ott voltam a Cimborák születésénél. Felsőfokú tanulmányaimat Marosvásárhelyen végeztem, bábszínház szakon, 2007-ben. A Cimborák Bábszínházban eltöltött idő alatt több száz figura életre keltője, mozgatója voltam, több előadást rendeztem kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. 

– Akkor imádja a munkáját.

– Nem is kérdés ez.

– Milyen projekten dolgozik jelenleg?

– Fejemben folyamatosan pörögnek az ötletek, az előadástervek, a koncepciók, nagyon megküzdök velük, ezért van az, hogy sokszor évek telnek el, egy előadásötlet évek után kerül konkrétan „gyártás” alá.

– Jelenleg mi jár a fejében?

– Jelenleg is épp egy Szophoklész-szöveg, egy ókori görög klasszikus dráma nem hagy nyugodni. Felnőtt bábelőadás, klasszikus ókori tragédia. Majd meglátjuk, mi lesz a sorsa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük