Vereködés fog lönni

Vereködés fog lönni Kultúra

Megzenésített Petőfi-versekkel és jól ismert betyárnótákkal érkezik a kézdivásárhelyi Vigadóba március 23-án, szombaton 19 órakor a Széljáró Balladás és Magyarország legfiatalabb tekerőse, a nyolcéves, egyébként kézdivásárhelyi gyökerekkel bíró Ónodi András Máté is.

Egy varázslatos és egy igazán betyáros énekhang, a tekerő elfeledett dallamai, modern gitárszólók és a dobok pergése – ez a Széljáró Balladás folk-jazz-blues-groove-világa. A húsz éve alakult együttesük akusztikus hangszerekkel, élő játékkal alakította ki egyedi, balladai és modern folkjegyeket magán viselő zenei hangzását. A banda tagjainak közös vágya az alkotás és értékközvetítés mellett az együttzenélés öröme, mely minden koncertjük hangulatát erősen áthatja. Repertoárjukban saját szerzeményeik mellett népzenei, klasszikus, kortárs dalok és versmegzenésítések szerepelnek.

A csapat a kiskunfélegyházi Ónodi András Mátéval egészül ki, aki nyolcévesen Magyarország legfiatalabb tekerőlantosaként ejti ámulatba az őt hallgató közönséget. A kistehetség édesanyja révén kötődik Kézdivásárhelyhez. Dr. Ónodi Izabella fogorvos, önkormányzati képviselő, a Művelődési és Szociális bizottság elnöke tíz éve települt Kiskunfélegyházára a céhes városból. Ő árulta el lapunknak, hogy kisfia még két éve sincs, hogy megismerkedett a tekerőlanttal. A fiút a Széljáró Balladás együttes vezetője, Vas László ismertette meg a hangszerrel, és tanítja a mai napig játszani. Máté előszeretettel lép fel háromszéki népviseletben, imád nagyszüleinél lenni Kézdivásárhelyen, és Kászonimpért tartja második otthonának, ahol a család egy autentikus székely házat vásárolt és újított fel 2014-ben. Ónodi András Máté a héten székelyföldi „turnén” vesz részt, március 22-én pénteken Magyarország Konzulátusának Dísztermében lép fel Csíkszeredában, szombaton pedig a Kézdivásárhelyi Vigadó gyönyörű színháztermében mutatja be a dél-alföldi dallamokat a Széljáró Balladás együttes koncertjének felvezetéseként.

A Széljáró Balladás Petőfi & betyárok című koncertjére a belépő 25 lej, a diákok és pedagógusok a koncert előtt a helyszínen kedvezményes jegyet válthatnak 12 lejért. Jegyek a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában kaphatók (péntek 10–15 óra, valamint csütörtök 14–18 óra között, illetve előadások előtt egy órával). Jegyfoglalás kizárólag a jegypénztárban lehetséges

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.