Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Várostörténeti kronológia

Várostörténeti kronológia Kultúra

Május 11-én, pénteken mutatták be a megyeszékhelyen dr. Lă­că­tu­șu Ioan nyugalmazott levéltáros, román közösségi szervező legújabb kötetét.

A közélet Sepsiszentgyörgyön – Kovászna megyében, 1919–1989 között. Egy kronológia (Viața publicã din Sfântu Gheorghe – Covasna, în perioada 1919–1989) című, az Eurocarpatica kiadó által jegyzett, két évtized forráskutatói munkáját összefoglaló vaskos kiadvány majd 700 oldalon át kíséri és mutatja be a város életének legkülönbözőbb eseményeit, történéseit román nyelven, időrendbe és rövid cikkelyekbe szedve.
Hetven év levéltári dokumentumait, helyi, magyar nyelvű kiadványokat és újságcikkeket feldolgozó, és azokra hivatkozó kötet három nagy periódusra osztja a vizsgált időszakot: az első fejezet a két világháború közötti évek eseményeit öleli fel, ezt követi a 2. világháború és a magyar államigazgatás által fémjelzett időszak, míg a harmadik a város kommunizmus évtizedei alatt végbement társadalmi, politikai átalakulását kíséri végig.
A szerző rövid felszólalásában kifejtette, a kötettel emléket kíván állítani a város fejlődéstörténetében kisebb-nagyobb szerepet vállaló, de az idők során méltánytalanul elfeledett személyiségeknek is: polgármesterek, írók, költők, közösségszervezők, különböző állami intézményvezetők arcképcsarnoka is egyben a kötet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük