A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Várják a táncos lábú fiúkat

Várják a táncos lábú fiúkat Kultúra

Ötödik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Legényesversenyt november 10-én, Sepsiszentgyörgyön, amely idén a Küküllő menti legényes táncokra fókuszál. A vetélkedőt a 30. Népzene- és Néptánctalálkozón, a Sepsi Arénában rendezik meg, jelentkezni november 7-ig lehet.

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány közös rendezvénye évről évre a legényes táncfolklór gazdag hagyományát igyekszik feltárni, szem előtt tartva annak improvizatív jellegét, és utat adva a szabad, illetve egyéni táncalkotásnak is. Az egyetlen táncos vetélkedő Székelyföldön, amely fontos szakmai fórumként igyekszik erősíteni és motiválni a hagyományos néptánc generációk közötti átörökítését.

Az 5. Székelyföldi Legényesverseny a Küküllő menti legényes táncokat állítja középpontba, a vetélkedő két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk: a kötelező tánc idén ifj. Gilyén Miklós pontozója Küküllődombóról. A kapcsolódó gyűjtés megtalálható a Háromszék Táncegyüttes honlapján. A második részben a versenyző szabadon építkezhet bármelyik Küküllő menti adatközlő táncából, de bemutathatja a vidék motívumkincséből inspirálódott saját legényesét is.

A versenyen kizárólag amatőr, hivatásos együttesben nem táncoló fiatalok vehetnek részt. A következő, pénzjutalommal is járó díjakat lehet elnyerni: Az év kiváló legényes táncosa, A legényes újraalkotója, Hiteles előadó, Közönségdíj, és további különdíjak. A vetélkedő különlegessége, hogy a szakmai zsűriben maga Gilyén Miklós, A Népművészet Mestere címmel kitüntett küküllődombói hagyo­mány­őrző is jelen lesz. A zsűri további tagjai: Farkas Tamás, Módos Máté, Varró Huba és Melles Endre. A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján. A vetélkedőre november 7-ig lehet jelentkezni, a részvétel ingyenes.

Az 5. Székelyföldi Legényesverseny része a 30. Népzene- és Néptánctalálkozónak. A jubiláló rendezvény fő programsorának a Sepsi Aréna ad otthont november 10-én, ahol gazdag, minőségi kínálattal várnak minden korosztályt. A délelőtt folyamán bemutatkoznak a Kovászna megyei gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek, gyermekkoncertet tart a Kolompos együttes, továbbá lesznek kézműves-foglalkozások és gyermekjátékok is. A találkozó programjában ugyanakkor a könyvbemutatók és szakmai előadások is helyet kapnak, de lesz kézművesvásár, jótékonysági nagykoncert öreg zenészek megsegítésére, ki lehet próbálni a virtuális Hagyományok Házát, ünnepi gálaműsor keretében színpadra lépnek a meghívott hagyományőrzők, valamint a házigazda Háromszék Táncegyüttes is, majd a Magyar Állami Népi Együttes mutatja be a Megidézett Kárpátalja c. produkcióját. A rendezvény ideje alatt Ádám Gyula fotóiból készült tárlat lesz a helyszínen, illetve Kallós Zoltán Alapítvány által felállított fotókiállítást is megnézhetik az érdeklődők. A találkozó előestéjén, november 9-én a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon c. előadását lehet megtekinteni 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. Mindkét estén nagy táncházat szerveznek, ahol a magyarpalatkai, a szászcsávási, a Kedves, a Tokos, a Folker és a há­zi­gazda Heveder zenekarok gondoskodnak a jó hangulatról – pénteken este a színház előcsarnokában, szombaton az Arénában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ünnepeljen megszokott és elvárt slágerekkel!

Ünnepeljen megszokott és elvárt slágerekkel!

Mondják, könnyű karácsonyi albumot csinálni, hiszen ha rajta vannak az ünnep megszokott és elvárt „slágerei” (Mennyből az angyal, Csendes éj, Pásztorok, Kiskarácsony, Nagykarácsony, Száncsengő), aztán szépen feldíszítetted a fát, és még ajándékok is vannak alatta, kalács meg sült illata tölti be a lakást, akkor teljes az élmény. Ennek tudatában mégis három hónap alatt állítottam össze legújabb kiadványomat, rengeteg kétséggel, és végül – azt hiszem – lemezkiadói karrierem legjobb karácsonyi albuma lett.