Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Útikalauz Háromszékről

Útikalauz Háromszékről Kultúra

Kisgyörgy Zoltán geológus, riporter kedden, a baróti Tortoma Önképzőkör keretében jó hangulatú, „teltházas” találkozó keretében mutatta be leg­újabb, a budapesti Műszaki Könyvkiadónál megjelent, Barangolások Székelyföldön – Kovászna megye című kötetét. A könyv iránti érdeklődést az is jelezte, hogy a pár példány, amit Zoli bácsi magával hozott a találkozóra, szinte pillanatok alatt elfogyott.

„Háromszék mindegyik településéről találni a könyvben információt, de nem sokkal többet annál, mint amennyit megyénk településeiről nagyjából mindegyik itt lakónak illik tudni” – mondta a szerző elöljáróban, majd, már a tőle megszokott, élvezetesen humoros stílusban, számos történetet osztott meg a hallgatósággal. Olyan történeteket, melyek az elmúlt évek, évtizedek során háromszéki vagy erdővidéki barangolásai során megestek vele, s melyek a hallgatóság számára nemcsak élményt, de helytörténeti ismereteik gazdagítását is jelentették.
Zoli bácsi tarsolyában volt történet Árkosról, a Vadas-tetőről, Illyefalváról, Kökösről, Aldobolyról, Erősdről, de az erdővidéki településekről is, mi több, még az egykor baróti órásmesterre, Kászoni Gáspárra is emlékezett, aki, mint viccesen mondta, hozzá hasonlóan, megállás nélkül tudta „nyomni” a szöveget, s ha olykor találkoztak, nehéz volt megválniuk egymástól.

A könyvben a megye más vidékei, települései mellett Erdővidékről is részletesen olvashatunk. Az, mint Benedek Elek édes anyaföldje van bemutatva, tájékoztatásokkal már a Hatodi útról, aztán a régió összes többi településről is, nem utolsósorban pedig Barótról, melyet a szerző Erdővidék közművelődési központjának nevez. Egyébként a könyvben minden település leírása úgy van bevezetve, hogy már eleve felhívja az olvasó figyelmét arra, miről is híres az adott település, aztán következik történetének, hírességeinek, népszokásainak, látnivalóinak ismertetése, és amennyiben vannak, akkor a szálláslehetőségek is fel vannak tüntetve telefonszámmal, elérhetőséggel együtt.

A kötethez részletes térkép is tartozik, bevezetőképp pedig Háromszék földrajzi ismertetőjét, népességének alakulását is megtalálja benne az olvasó. Az útikalauzt román–magyar és magyar–román helynévszótár egészíti ki.

Az est házigazdája, Demeter Zoltán művelődésszervező végül arra is kíváncsi volt, mi lesz a szerző következő munkája. Mint Zoli bácsi elárulta, Háromszék nagyasszonyait készül bemutatni egy következő könyvben, hiszen nem kevesen vannak azok a nők, akik valamikor maradandót, értékeset alkottak, hagytak hátra tájainkon, és akik megérdemlik, hogy életműveiket csokorba szedve ismerhesse meg az utókor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük