Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ukrajna nem rendezheti meg a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált

Ukrajna nem rendezheti meg a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált Kultúra

A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt – jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről.

Hirdetés
Hirdetés

Az EBU – mint közölte – az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt „alaposan” megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna „nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat”.

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának (UA:PBC) a „szívből jövő együttműködést” és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok „szomorúságát és csalódottságát”, és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon – közölték.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen „lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása”.

Az ukrán kulturális miniszter közleményben ítélte el péntek este, hogy megvonták Ukrajna jogát a jövő évi fesztivál megrendezésére, és további tárgyalásokat sürgetett.

„Ukrajna nem ért egyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének döntésével, kérjük annak megváltoztatását, mert úgy hisszük, hogy be tudjuk tartani minden vállalt kötelezettségünket” – hangoztatta Olekszandr Tkacsenko. A miniszter szerint országa „eddig teljesített minden feltételt”, és “a biztonsági előírásokat illetően garanciákat adott a rendezéssel kapcsolatban”.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Az ukrán Kalus zenekar Sztefania című számával nyerte meg május 15-én az olaszországi Torinóban tartott idei európai dalversenyt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük