Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újra Udvartér Alkotótábor

Újra Udvartér Alkotótábor Kultúra

Augusztus 8−20. között Csehétfalván szervezik meg az idén ötvenéves magyarországi olvasótábor-mozgalom erdélyi hajtását, az Udvartér Alkotótábort. A fiatalok ebben az évben Petőfi kultuszát, a mai nemzedék számára is időszerű mondanivalóját vizsgálják meg, de persze a szórakozás sem kerül háttérbe. Ferencz Éva szervezővel beszélgettünk a programokról, meghívottakról, és arról, hogyan lehet kevés szülői ráfordításból is tető alá hozni egy majdnem kéthetes tábort.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen programok várnak idén a táborozókra?

– A Petőfi-emlékév kapcsán mi is e köré a téma köré szerveztük idei táborunkat, Petőfi nagytotálban címmel. Meg szeretnénk vizsgálni, hogy Petőfi Sándor – mai szóhasználattal élve – influenszer volt-e a maga korában. Hihetetlenül gyors, felfelé ívelő karrierje, ami rövid időn belül a nemzet költőjévé tette, vajon milyen szerencsés körülmények együttállásának köszönhető amellett, hogy tudjuk, intelligens, több nyelvet beszélő, jól képzett és pályáját tudatosan építő szerző volt. De kitérünk arra is, vajon mi volt az ő és a média szerepe a ’48-as forradalomban. Ezeket a témákat pedig úgy boncolgatjuk, hogy a tábor tulajdonképpen nem a költőről szól, inkább keressük majd az életútjában, műveiben fellelhető azon mondanivalókat, amelyek a mai fiatalok számára is időszerűk és érdekesek lehetnek. Mindezt nemcsak saját műhelyeinkben tesszük, hanem meghívott előadók segítségével. Ott lesz többek között T. Szabó Levente, a BBTE magyar tanszékének tanára, Vida Gábor, aki a Petőfi-jelenségről mesél majd. Miklós Csongor pszichológussal pedig a tinédzsereket érintő tipikus problémákat tárjuk fel. Emellett szeretnénk erősíteni a zene, a népdal, néptánc fontosságát is, ezért elhívtuk a Tasnádi Miklós zenetanárt, a Perkő Néptáncegyüttes négy tagját a Finom Zenekarral, akikkel együtt zenélünk, dalolunk, táncolunk.

– Mesélne kicsit a helyválasztásról? Miért pont Csehétfalva?

– Csehétfalvát nem én, hanem még Fradi választotta. A járvány miatt azonban akkori táborunkat le kellett mondanunk, most pedig visszatérünk. Egyébként mindig olyan helyet igyekszünk választani, ami kiragad a városi nyüzsgésből, általában egy kicsi falut jellegzetes értékekkel, amelyeket át tudunk fogni a közel két hét alatt. Csehétfalva egy nagyjából 150 lakójú település, ahol a helyi unitárius lelkész házaspár működtet egy táborozó pontot. Rengeteg helyi legenda, monda vár ott a felfedezésre, de a természet kínálta lehetőségeket tekintve is nagyon gazdag falucska.

– Várnak még jelentkezőket?

– Igen, lehet még jelentkezni. Ehhez az Udvartér Alkotótábor Facebook oldalán található regisztrációs űrlapot kell kitölteni, utána pedig felvesszük a kapcsolatot a családdal. Mivel a napokban olvastam, hogy milyen drágák az idei tematikus táborok, kiemelném, hogy a közel kéthetes táborunk 700 lejbe kerül. Azért tudjuk ennyiből kivitelezni, mert egész évben készülünk, pályázatokat írunk, szponzorokat keresünk. Egyrészt azért, mert viszünk magunkkal olyan gyerekeket is, akiknek nem adatott meg a családban való felnövés lehetősége – a kászonimpéri Böjte-ház gyermekeit támogatjuk. De cél az is, hogy elfogadható, kifizethető áron tudjunk programokat szervezni a táborozóknak. Ez az összeg fedezi a szállást, étkeztetést és a programokat is. Csupán az utazást kell vállalniuk a családoknak, de azt általában közösen oldják meg. Cserébe utolsó nap nyitottá tesszük a tábort, az odaérkező szülők bemutatókon keresztül ismerhetik meg az elmúlt napok munkáját. A tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális alap, a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap, Kovászna Megye Tanácsa támogatja. De mindig odafigyel ránk Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, és a Julius Meinl Románia mellett a Hortigala cég is, amit táborozóink nevében ezúton is köszönünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük