Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újjáéledt a NemEz zenekar

Újjáéledt a NemEz zenekar Kultúra

Nyolc év szünet után újra koncertezik a NemEz zenekar: a csapat még 2007-ben alakult, és már első lemezével elnyerte az igényes zenekedvelők szívét. Kátai Judittól, a csapat énekesétől érdeklődtünk a korábban elért sikerekről, megvalósításokról, a szünetről, illetve jövőbeli tervekről.

Hirdetés
Hirdetés

– Mesélne a kezdetekről?

– A NemEz zenekar 2007-ben alakult Magyarországon. Ha akkor ott maradunk, lehet, hogy most más pályaútra tekintenénk vissza. Az elején nagyon nehéz volt összehangolni a próbákat, hiszen férjemmel, Kátai Jocóval, a zenekar dobosával Magyarországon laktunk, Kerezsi Csongor basszusgitáros és Könczey Jenő billentyűs Sepsiszentgyörgyön, illetve Orbán Ferenc hegedűs Marosvásárhelyen tartózkodott, szóval kalandos volt egy-egy próbát megszervezni. Már az elején biztos volt, hogy népzenei alapra írjuk a dalokat, aztán mindenki karakteresen hozta a saját világát, így alakult ki a NemEz stílusa. Emlékszem, egy próba alatt több dal is született. Elértünk egy olyan pontra is, amikor több volt a koncert, mint a próba: 8 próba után 32 koncertet tudtunk magunk mögött, ilyen érdekes volt az arány.

– Két albumot sikerült kiadni.

– Igen, Magyarországon vonultunk stúdióba mindkét alkalommal. Időközben mi Sepsiszentgyörgyre költöztünk, és ez amúgy furcsa, de éppen ezt követően a zenésztársaknak is átrendeződött az élete, egyre elfoglaltabbak lettünk, más-más projektekben ténykedtünk, és annak ellenére, hogy már mindenki egy városban lakott, egyre kevesebb idő jutott a NemEzre. Kifulladt a koncertvonal is, menedzser nélkül nehéz volt leszervezni az eseményeket, már nem volt annyira kézenfekvő egy-egy magyarországi fesztiválra kiutazni, szóval beállt egyfajta szünet. Aztán nyolc éve végül úgy döntöttünk, felfüggesztjük a csapat működését.

– Hogyan pattant ki az újraindulás ötlete?

– Gyakorlatilag a zenekar folyton beszédtéma volt közöttünk, illetve a közönségünk is többször kérdőre vont, hogy miért szűnt meg a NemEz, mikor koncertezünk újra. A koronavírus-járvánnyal ránk szakadó bezártság, elszigeteltség is előhozta a régi emlékeket, az egykori emberi kapcsolatokat, hiszen a NemEz csapata nem csupán zenészként, de emberileg is nagyon jól egyezett, ez is sokat számított az újraindulásnál. Idén késő tavasszal, a járvány utáni lazításokkor döntöttünk arról, hogy megint beindul a NemEz, elkezdünk koncertezni.

– Mik a tervek?

– Elsőként leginkább a koncertekre összpontosítunk, újra aktívak vagyunk a Facebook közösségi oldalon, itt is várjuk a meghívásokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük