Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb kötet büszkeségeinkről

Újabb kötet büszkeségeinkről Kultúra

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban mutatták be dr. Szőcs Géza nyugalmazott pedagógus, helytörténész Elismerések hangja című, a Hang-sorozatba illeszkedő, legújabb kötetét.

Az esemény rendhagyó módon dedikálással kezdődött, majd a házigazda mellett a szerző beszélgetőtársa szerepét is betöltő dr. Dimény Attila múzeumigazgató köszöntötte az érdeklődőket. „A kötet azokról a személyekről szól, akik valamilyen elismerésben részesültek itt, Kézdivásárhelyen, vagy a szerző úgy vélte, megérdemlik, hogy elismerésben legyen részük”, mondta elöljáróban a könyvről.

Az Elismerések hangja főszereplői Kézdivásárhely díszpolgárai (báró Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, báró Szentkereszty Stefánia, Wilhelm Wegener, Coos Henneveld, Dobolyi Aladár, Kosztándi Jenő), Pro Urbe díjasai (Incze László, Vikol Erzsébet, a szerző) és a közösségépítő nők (Bakk-Vitális Mária Kinga, Bajcsi Ildikó és Szőcs Piroska), hangzott el a rendezvényen. „A többi ágazatban arra érdemes szakemberek adhatnak összefoglalót”, hangsúlyozta a szerző, megjegyezve, legújabb kötete antológia jellegű, hiszen aktuális sajtótermékeket szerkesztett fűzérbe.

Hirdetés
Hirdetés

„Megszólaltattam polgármestereket, újságírókat, a művelődési életért felelős szakembereket, intézményvezetőket, így próbáltam bemutatni az érdeklődő olvasóknak Kézdivásárhely hivatalosan elismert személyiségeit”, fejtette ki dr. Szőcs Géza. A szerző megjegyezte, lesz második, bővített kiadás is. „Kénytelen vagyok a kötetet második kiadásban is megjelentetni, mert még hiányoznak nevek. A kötet összeállításakor a helyi polgármesteri hivatal honlapján megjelenteket vettem figyelembe”, magyarázta, nyomatékosítva, büszkeséggel tölti el, hogy ezekről az elismert emberekről írhat. „Egy régebbi kötetemben közel nyolcvan, Kézdivásárhelyhez kötődő, tudományok doktora titulussal ellátott személyről írtam, azóta azonban újabb nevek jelentek meg, tehát lesz kiegészítése a jelen kiadványnak”.

Dr. Szőcs Géza elmondta, mint minden könyve borítólapját, ezt is informatikus fia, ifjú Szőcs Géza tervezte. „Első köteteim több mint 400 oldalon jelentek meg, ám a fiam azt mondta, többet nem vállalkozik olyan vaskos kötetek nyomdai előkészítésére, szerkesztésére, írjak tömörebben. Így a legutóbbi köteteimnél ehhez igazodtam”, jegyezte meg a szerző a jelenlévők derültségére, hozzátéve, eddigi könyvei, amelyek főként a város történetével kapcsolatosak, több mint 3000 oldalt tesznek ki. Befejezésül elmondta, következő könyvében hét, Kézdivásárhelyhez kötődő, általa jelesnek tartott személyiségről írna.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük