Hirdetés
Hirdetés

Új könyv: Erdővidéki receptek

Új könyv: Erdővidéki receptek Kultúra

Igazi csemegével lepte meg karácsonyra olvasóit a baróti Tortoma Könyvkiadó, illetve a Háromszék Vármegye Kiadó. Közös gondozásukban jelent meg nemrég a rendkívül igényes kivitelezésű, 100 erdővidéki recept több mint 100 erdővidéki háziasszony című könyv, mely első ránézésre szakácskönyvnek tűnik, ám lényegében több annál.

Hirdetés
Hirdetés

A Balázs Melinda és Gecse Ágnes szerkesztésében napvilágot látott, Deák András és Szőcs Szilárd igényes fotóival díszített könyv száz, szívvel-lélekkel ételeket készítő, 21 és 102 éves életkor közötti erdővidéki háziasszony receptjeit tartalmazza. Elsősorban szakácskönyvként forgatható, amúgy pedig kordokumentumként is számon tartható, hiszen a fotók révén betekintést enged az erdővidéki konyhákba, táplálkozási szokásokba, nem utolsósorban pedig a háziasszonyok mindennapjaiba, konyháik kulisszatitkai közé. Tartalmilag a könyv elő- és hidegételek, levesek, főételek, desszertek, végül pedig „különfélék” címen a bordás laska, a felcsavart túrós puliszka, a házikenyér, a héjalt törökbúza és a lángos elkészítésének módozatát is leírja. A dévai Kun-Gazda Gergely helytörténész pedig, akit a barótiak a Tortoma Önképzőkörben tartott előadásairól ismerhetnek, Lisztes csodák címmel a 15. századból való céhes fehér kenyeret, illetve a 16. századi mustos kenyeret is bemutatja a könyvben.

„Erdővidék a természeti kincsek, a gazdag épített örökség földje, a magyar kultúra és történelem jeles személyiségeinek szülőföldje, a mélyen gyökerező székely–magyar hagyományok, és annak a székely–magyar közösségnek a földje, melynek a tagjai mindezt a gazdag örökséget létrehozták, formálták, gyarapították és napjainkig megőrizték, továbbadják a következő nemzedékeknek. Ennek a gazdag kulturális örökségnek a része az erdővidéki gasztronómiai hagyomány. A Tortoma Kiadó szándéka szerint ízelítőt nyújt az erdővidéki közösség táplálkozási szokásaiból e szakácskönyv révén, száz háziasszony révén mutatva be Erdővidék régi és újabb gasztronómiai hagyományait, ételeit” – írja a könyvről Demeter László, a Tortoma Könyvkiadó igazgatója.

A könyvet lapozva, jól ismert és talán kevésbé ismert ételek receptjeivel találkozhatunk, előbbiek közül az almalevest vagy az árva laskalevest említhetjük meg, a fenyőkarajt avagy a bagolytüdőlevest viszont már kevesebben ismerhetik.

„Lapozzák, olvassák haszonnal, szemléljék szeretettel e képes szakácskönyvet, mely egy sorozat indító kötete, tükör a jelen, szép emlék a jövő nemzedékek számára. Szándékunkban áll más tájegységekről is hasonló köteteket készíteni” – ajánlja Demeter László a könyvet, mely a baróti Tortoma könyvesboltban kapható, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu honlapról is. Ára 69 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások