Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Udmurt-est a baróti múzeumban

Udmurt-est a baróti múzeumban Kultúra

Az elmúlt hétvégén egy székely–udmurt házaspár, a 2013 óta Bikfalván élő Demeter Miklós és felesége, Demeter-Petrova Anasztázia, valamint gyermekeik, Gyöngyi és Kata voltak a baróti múzeum vendégei. A jó hangulatú estén a házaspár elmesélte, hogyan találtak egymásra, Anasztázia és lányai pedig bemutatták az udmurt népviseletet, és udmurt néptánccal, dalokkal is megörvendeztették a közönséget.

Miklós és Anasztázia (Násztya) egymásra találásának története 1997-re nyúlik vissza, ekkor találkoztak Pécsen, Magyarországon, ahol mindketten egyetemre jártak. Miklós magyar, majd néprajz szakot végzett itt, Anasztázia pedig a finnugor szakon a magyar nyelv tanulását választotta, ami – mint mondta –, hasonlít az udmurt nyelv szerkezetéhez, ő pedig viszonylag könnyen el is tudta sajátítani.

Szülőföldjéről, a meglehetősen messze, de még Oroszország európai részén fekvő Udmurtföldről elmondta, hogy az 1990-es változások előtt a helyiek ott sem tudtak anyanyelvükön, udmurt nyelven tanulni, és az általános helyzet ott is csak rosszabbodik, mióta orosz fennhatóság alá kerültek, az emberek oroszosodnak, nagyon nincs is, ahol használják már az udmurt nyelvet.

Hirdetés
Hirdetés

– Szorgalmas nép az udmurt. Sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, a méhészet is nagyon elterjedt foglalkozás mifelénk. A háziállatok közül leginkább a kacsa, a liba, valamint a juh tenyésztése az elterjedtebb – említette. A továbbiakban Násztya azt is elmondta, hogy az udmurtok szeretnek falun élni, nem hagyják el vidéki házaikat, őrzik a népviseletet is, melyet aztán lányai segítségével be is mutatott a baróti közönségnek.

Itthoni, bikfalvi hétköznapjaikról mesélve kiderült, hogy szeretik a kerti munkát, megtermelnek benne maguknak, amit csak lehet, másrészt pedig kézművességgel foglalkoznak, járnak vásárokba, nyáron pedig kézművestáborokba is. Násztya annyit hozzáfűzött, nehezen találja fel magát Háromszéken, ő is nehezen barátkozó alkat, de a mentalitás is „egy kicsit más itt” – hangsúlyozta.

Beszélt ugyanakkor az udmurt gasztronómiáról, az udmurt népszokásokról, énekekről, aztán lányaival, férje hangszeres kísérete mellett énekeltek, táncoltak is.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások