Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tüzes kapcsolatok

Tűzzománc-kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Lábasházban május 11-én, kedden 17 órától. A kiállítás házigazdája Marton-Lichtfusz Katalin szakreferens, a tárlatot megnyitja: Elekes Gyula, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója és Szebeni Zsuzsanna, a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

A tűzzománc-kiállítás Elekes Gyula műhelyéhez tartozó képzőművészek, 17 alkotó (a székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely, valamint a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tagjai) műveit foglalja magába: összesen 42 képet, 7 pár fülbevalót és 18 medált tartalmaz. Tematikáját a magyar mondavilágból, székely életképekből, növény- és állatvilágból meríti.

Hirdetés
Hirdetés

Elekes Gyula a művészeti líceum diákja volt Marosvásárhelyen, tűzzománccal 1980-tól kezdve foglalkozik, azóta is folyamatosan tovább képezte magát német, spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben, valamint a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Az utóbbi alkotótelepen díjakkal is elismerték munkásságát. A Magyar Zománcművészek Társaságának tagja.

Számos egyéni tárlata volt itthon, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon. Meglátása szerint a tűzzománc egy olyan képírás, ami sokkal ősibb, mint a mechanikus írásmódok. Akárcsak az egyházi vagy népi kultúrában előforduló nagyszerű alkotások, szavak nélkül közvetítenek üzenetet a nézők felé. Az ily módon leképzett mondandók a nyelvi akadályokon túl eljutnak a nézőkhöz. A tűzzománc egy olyan műfaj, ahol folyamatos a tanulás, a kísérletezgetés, Nyugat-Európában óriási kultú­rá­ja van. Ott úgy ismert, mint „erdélyi sodronyzománc”, mivel az erdélyi ötvösök fejlesztették ki, lassan feledésbe merül. Elekes Gyula feltett szándéka ezt valamilyen módon visszahonosítani, vagy legalább ismertté tenni. Gyerekek és felnőttek tanítása mellett alkotótáborokat is szervezett.

Kiállító művészek: Bálint István, Bessenyei Valéria, Elekes Gyula, Hernádi Paula, Hollósy Katalin, Koszta Zsófia, Kovács Erzsébet, Kőrösi Sándor, Mihály József, Nagy Gábor, Ozsváth Imola, Puja Zsuzsa, Rácz Gábor, Selyem Katalin, Szélyes Emőke, Végh Éva és Zsuffa Péter.
A kiállítás június 2-ig látogatható hétköznapokon 8–16 óra között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük