Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Turistautak Erdővidéken

Turistautak Erdővidéken Kultúra

Ha az ember szereti Erdővidéket, minden bizonnyal eszébe jutnak az ottani erdők, hegyek, illetve az azok nyújtotta látnivalók, melyeket a nyár beálltával vagy majd a csendesebb, de annál kellemesebb őszi napokon szívesen felkeresne családjával, esetleg kirándulótársaival. Igen, de mi alapján induljon útnak?

Erdővidékről nyomtatott turistakalauz először a ’70-es évek elején jelent meg Kisgyörgy Zoltán tollából, majd hosszú szünetnek, egészen pontosan negyven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újabb turistakalauz lásson napvilágot, ezúttal Lőrincz Sándor biológiatanár jóvoltából. Utóbbi azonban jelöletlen turistaösvények leírását tartalmazza – miközben Erdővidéken jószerével akadnak jelzett turistautak is. Ezeket javarészt a zirci (Magyarország) Erdélyi Baráti Kör tagjai jelölték meg 2008 és 2016 között helyi segédlettel (partnereik a baróti Szent Adalbert Egyesület, valamint a kisbaconi Istenkas Egyesület voltak), csaknem 200 km összhosszúságban. Ezek az útvonalak a következők:

1. Barót–Csíkszereda (46,5 km, kék háromszög – elsősorban a Barótról évente Csíksomlyóra zarándoklókat szolgálja)
2. Málnásfürdő–Szárazajta–Köpec (21,7 km, piros háromszög)
3. Barót–Bükkfej (819 m)–Miklósvár (13,8 km, kék kereszt)
4. Bibarcfalva–Bükkfej–Középajta (15,4 km, piros kereszt)
5. Borvíz út: Kisbacon–Bodvaj–Bodvaji kohó (13,5 km, kék pont, az útvonal a kohó előtt kitér az Elek apó feredőjének nevezett borvízforrásokhoz is)
6. Ágyúhordó út: Bodvaji kohó–Magyarhermány (7,3 km, piros pont, ezen vontatták valamikor Gábor Áron ágyúit)
7. Uzonkafürdő–Kisbacon (10,4 km, piros kereszt)
8. Uzonkafürdő–Nagymező a Dél-Hargita gerincén (6,2 km, kék kereszt)
9. Uzonkafürdő–Bodvaji kohó (7,9 km, piros háromszög)
10. Bodvaji kohó–Mitács mezeje a Dél-Hargita gerincén–Bodvaji kohó (körút, 14,1 km, zöld pont)
11. Magyarhermány–a Kormos-patak völgye Erdőfüle közelében (8,8 km, sárga kereszt)
12. Kormos völgye–Vargyas-szoros (11,3 km, sárga kereszt)
13. Vargyas-szoros–Dél-Hargita gerince (20,6 km, piros kereszt)

Az útvonalakat tanulmányozni, letölteni az openmaps.eu honlapon lehet, itt jegyezzük meg ugyanakkor, hogy az erdovidekinfo.ro oldalon Lőrincz Sándor könyvének néhány, a jelöletlen túraútvonalakat ábrázoló térképszelvénye is fellelhető. Mindazonáltal, bár Erdővidéken évek óta hangoztatják, hogy a turizmusnak jövője van, Baróton a mai napig sem sikerült turisztikai információs irodát létesíteni, és egy, az erdővidéki látványosságokat átfogóan bemutató honlapot sem készített eddig senki, egyéb, a turizmust népszerűsítő anyagokról nem is beszélve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük