Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Transnatura: Egyre erősebb a verseny

Transnatura: Egyre erősebb a verseny Kultúra

A kilencedik kiadására az ország egyik legnevesebb fotós pályázatává, nemzetközi szinten is számon tartott versennyé nőtte ki magát a Vadon Egyesület által megszervezett Transnatura természetfotó-pályázat, melynek díjkiosztójára és a legjobb harminc fotóból nyílt kiállítás megnyitójára pénteken került sor a vadászati múzeumban.

Hirdetés
Hirdetés

A fődíjas nem okozott meglepetést, Máté Bence már számtalan rangos elismerést begyűjtött, de a természetfotó kategóriában egy alig 18 éves magyar fiatal vitte el a pálmát, személyesen vette át a díjat.

A díjkiosztó előtt neves vendég, Radisics Milán magyar természetfotós mesélt egy általa megfigyelt rókáról, a történetet Roxy kalandjai címmel fotós-videós összeállításban ismerhették meg az érdeklődők. Egy jó falatokért a faluba többször visszatérő róka szerepel a képeken, megörökítéséhez Radisics Milánnak is nagyon kreatívnak kellett lennie, számtalan technikai, fizikai feladatot megoldania. A lenyűgöző fotósorozat idén a Sony világversenyén első díjat kapott a természetfotó kategóriában.

Ami a Transnatura természetfotó versenyt illeti, a kiírás 10 ország 64 fotósát mozgatta meg, 355 pályaművet küldtek be, két kategóriában: a mindenkori nyílt, azaz kötetlen témájú fotók mellett idén a tájkép kategóriában 132 fotót kellett elbírálni a zsűrinek, amelyet Magdó István, a Magyar Fotóművészek Szövetségének erdélyi alelnöke, Potyó Imre magyarországi és Mihai Moiceanu román fotós alkotott. Elmaradtak ugyan a kínaiak, akikkel nehéz versenyezni, de voltak indiaiak, ausztráliaiak, a beküldők felét pedig a korábbi évekhez hasonlóan a magyarországi fotóművészek tették ki.

Magdó István bepillantást engedett az elbírálási folyamatba, melyben hárman háromféle szemléletet képviseltek. Szigorúan vették azt a feltételt, hogy a fotón nem lehetett emberi beavatkozás, de különböztek abban, milyen mélységig kell ezt alkalmazni: ha az autót, aszfaltos utat, kerítést ábrázoló fotó magától értetődően esett ki, egyik zsűritag a mesterséges megvilágítással készült fotókat, de az ember által ültetett kukoricás előtt levő őzről készültet is kiszelektálta. Maradhatott viszont a tájkép mesterséges tó előtti fáról, ezt éppen az egyik fődíjas, a családjával együtt jelenlevő magyarországi Koncz-Bisztricz Tamás küldte be.

„Világszínvonalúnak” minősítette a versenyt az értékelésre felkért Radisics Milán, ezt azzal is bizonyítva, hogy a kiállított képek számtalan más pályázaton is díjazottak voltak.

Ahogy azt Demeter János, a Vadon ügyvezető igazgatója ismertette, a verseny 1000 eurós nagydíját Máté Bence nyerte, a nyílt kategóriában a 600 eurót érő első díjat Litauszki Tibor A szellem csókja, a másodikat (400 euró) Punjabi Hira Háromujjú csüllő a gleccseren, a harmadikat pedig (200 euró) Kaszás Norbert Pókóvoda című képe kapta. A tájkép kategóriában nem példátlan, de ritka módon Koncz-Bisztricz Tamás nyerte az első és a második díjat is Mélység és Hóesésben című képeivel, harmadik Tomasz Rojek Vestrahorn című fotója lett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük