Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tóth Krisztina Sepsiszentgyörgyön

Az egyik legnépszerűbb kortárs szerzőnk, Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja lesz a vendége a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak április 13-án, hogy bemutassa legújabb, Bálnadal című kötetét, amely a 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti össze.

Hirdetés
Hirdetés

Tóth Krisztinának számos verseskötete, regénye, novelláskötete és gyerekkönyve jelent már meg magyar és idegen nyelven. 2019-ben járt először Sepsiszentgyörgyön. A magyar költészet napja alkalmából létrejövő mostani rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író lesz, közreműködik Szántó Marcell zenész, a szerző fia.

A Magvető Kiadónál 2021 nyarán megjelent Bálnadal talán eddigi legmegrendítőbb kötete Tóth Krisztinának. „A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket teszi fel: miért, hová, mivégre” – olvassuk a kötetet népszerűsít Bookline-bejegyzésben.

„Sok bánat pulzál Tóth Krisztina új kötetében, a Bálnadalban, amely a 2017 és 2020 között született verseket tartalmazza. A tömör és koncentrált szövegek megbízható színvonalon hordozzák azt a döbbenetet, amely az író-költő alkotásainak általában a sajátja. A versformák egyszerre domborítják ki és oldják az érzelmi és gondolati tartalmakat, olyan kimért természetességgel válnak a közegükké, akár a víz a benne úszó bálna számára” – írta a könyvről kritikusa, Codău Annamária.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 6., 9:24
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Reméljük ,hogy a “bálnadallal”, elbúcsúzik tőlünk is végre ! És többé, nem lesz olvasója, anya-nyelvünket kerékbe törte…A lelkünk ,tőle idegen! Ahogy idegen tőle Jókai, és Ady! A magyar nyelvet, ne ő akarja nekünk tanítani!!! Hiúsága, már partra dobta ! “Bálnadalával”, búcsúzott!
  Ő nem lehet nekünk a példa ! Ő is csak egy “sztárolt” , ingyenélő, helyezkedő , utazgató ,- költészetünkben- csak folt…

 • User
  Dátum: 2022. április 6., 13:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tessék mondani, ki gondolkozik és dönt az irodalmi találkazók bemutatója felől? Miért van az, hogy nálunk többen meddőn próbálkoznak magukat bemutatni, s talán állandóan a pálya szélén maradni, mert nem veszi őket észre a kritika. A mellettük vagy ellenük vonulnak a selypek, a dadogók és a nyelvüket nyalásban tövig fesletők, mert róluk könyök és vállmunkájuk miatt értesülnek. Így másokat leszoríthatnak az ösvényről, mindenkori megtévesztetekkel egyetemben.