Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Történelem alulnézetből

Történelem alulnézetből Kultúra

Nagy Sándor (1887–1968) székely tanító, lévita lelkész kor- és településtörténetnek is beillő önéletrajzát szerkesztette Kispalástos küzdelem cím alatt kötetbe dr. Kinda István néprajzkutató. A könyvet csütörtök este mutatták be a Székely Nemzeti Múzeumban.
Nagy érdeme a könyvnek, hogy a kisember szemével láttatja és így alulnézetből tárja fel az általa tárgyalt korszak (1887–1960) eseményeit, vagyis magát a történelmet – hangsúlyozta Var­gha Mihály múzeumigazgató az eseményt megnyitó beszédében. Megismerhetjük a világégések és impériumváltások által befolyásolt, valamint alakított székely valóságot – emelte ki a kiadványt méltató Incze Zsolt református esperes.
A szerkesztő élvezetes nyelvezeten megírt, gördülékeny életregényként értékelte a leszármazottak jóvoltából immár közkinccsé vált kéziratot, amely történelmi és néprajzi vonatkozásban egyaránt felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot tartalmaz az általa tárgyalt falvakra vonatkozóan, hangnemének köszönhetően pedig betekintést nyerhetünk egy azóta eltűnt világ mindennapjaiba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük