Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Torokszorítóan fenséges látvány

Torokszorítóan fenséges látvány Kultúra

Kedd délutánra elállt a júniusban vidékünkön is állandósult eső, így ragyogó napsütésben nyithatták meg a Pro Patria Et Libertate II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704–2019 című kiállítást – a rendkívüli helyzetre való tekintettel ezúttal rendhagyó módon, a sepsiszentgyörgyi Lábasház árkádjai alatt.

A méltóságteljes rendezvény alaphangulatát Balassi Bálint Egy katonaének című, Ferencz Csaba által megzenésített és gitárkísérettel előadott versének a felcsendülése teremtette meg. A veretes, végvári vitézeket dicsőítő és közéjük állásra buzdító szöveg és az ehhez illő dallam ugyanis, szétroppantva az időkorlátokat, visszarepített a magyar hazáért harcoló nagyságos fejedelem dicsőséges korába.

A felszólalók sorát Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője nyitotta meg, aki a járvány miatt távolmaradásra kényszerült Németh Szilárd miniszterhelyettes üdvözletét is tolmácsolta. Meggyőződése, hogy nagy nemzeti intézményeink, a Nemzeti Múzeum, Nemzeti Színház, Magyar Operaház akkor maradnak hűek nevükhöz, ha tevékenységük érezhető, tapintható a külhoni területeken is. Ezért örül, hogy a szakterületén ilyen nemzeti intézménynek számító Hadtörténeti Intézet és Múzeum Felvidék után Erdélybe, Háromszékre is eljuttatta ezt a tárlatot – jelentette ki többek között a diplomata.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke rámutatott, II. Rákóczi Ferencet azért soroljuk a magyarság legnagyobbjai közé, mert nem másoktól akart elvenni, hanem a nemzete szabadságáért küzdött. És ennek megvalósításáért a saját szülőföldükön, saját hazájukban háttérbe szorított és megalázott magyarok élére állt. Vagyonát, birtokait, becsületét, befolyását és életét a szolgálatukba állította. Dolgozni és harcolni a független és szabad magyar hazáért – ez a hagyatéka.

Vargha Mihály ezúttal a sepsiszentgyörgyi Szent József katolikus templom mellett álló, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobor alkotójaként szólt az egybegyűltekhez. Napjainkban olyan vezetőkre van szükség, aki nagy fejedelmünkhöz hasonlóan a nemzetet összefogják – jelentette ki a szobrászművész. Egy újabb lelkesítő zenei betét meghallgatása után, a rendezvény záró mozzanataként Szebeni Zsuzsa, a szervezést magára vállaló Balassi Intézet MKK – Sepsiszentgyörgy vezetője felolvasta a kiállítást tető alá hozó Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak üzenetét.

Az elhangzott beszédeket követően, az óvintézkedéseknek megfelelően az érdeklődőket csak kisebb csoportokban, a testhőmérséklet ellenőrzése után és védőálarccal bocsátották a kiállítótermekbe. Az itt elénk táruló torokszorítóan fenséges látvány és üzenete azonban kárpótolt mindezért. A szabadságharc zászlóinak kíséretében közszemlére helyezett tablókon a Fejedelem életének, pályafutásának, valamint az általa vezetett küzdelem eseményeinek tömör összefoglalója látható. Ugyanakkor a kiemelkedő katonai vezetők rövid életrajza is olvasható, illetve bemutatja a „kuruc” és „labanc” oldal harcmodorát, fegyverzetét és felszerelését.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük