Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Többet olvasnak a fiatal nők

Többet olvasnak a fiatal nők Kultúra

Egy korábbi felmérés szerint a romániaiak 35 százaléka sosem olvasott el még egy könyvet. Az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján a hazai háztartások jövedelmük 8,2 százalékát alkoholos italok és dohánytermékek beszerzésére költik, míg szabadidős tevékenységekre, valamint kultúrára csupán bevételünk 4,2 százalékát fordítják. Mindezek ellenére Sepsiszentgyörgyön egyre több könyvesbolt nyílik, és hetente 2–3 könyvbemutatóra is sor kerül.

Hirdetés
Hirdetés

Az általunk felkeresett könyvkereskedők szerint egy enyhén növekvő tendencia figyelhető meg a könyveladásban, ugyanakkor a több mint másfél éve tartó koronavírus-járvány az olvasási szokásainkat is jelentősen átformálta. Dósa Orsolya, a Gutenberg Könyvesbolt képviselője lapunknak elmondta, az elmúlt időszakban az olvasók nyitottabbak lettek a különböző irodalmi műfajok iránt. „Melyek azok a könyvek, amelyekkel összezárnám magam? – ilyen kérdéssel indultak a vásárlóink regényeket, novellákat, verseket keresni a polcainkon. Voltak olyanok, akik elmesélték, hogy a karantén idején váltak lelkes olvasóvá, bensőségesebb lett a viszonyuk a könyvekkel”– fogalmazott. Mike Bálint Gábor, a LibriM Könyvudvar üzletvezetője szerint a rendszeres olvasóknak például a lezárások ideje alatt több idejük maradt az olvasásra, így nem több olvasó, hanem többet olvasó lett.

A koronavírus-járvány idején világszerte egyre keresettebbek lettek a járványokról szóló szépirodalmi művek, köztük Albert Camus A pestis című kultikus regénye. A szakemberek szerint a reflektálás és a válaszkeresés legtermészetesebb igénye rejlik ebben. Itthon az eladási listákat még mindig a gyermekirodalmi és ifjúsági művek vezetik, de nagyon népszerűek a szépirodalom, szórakoztató irodalom, életmód kategóriába sorolható könyvek is. Sokan az életrajzi kötetek mellett a pszichológiai és motivációs könyveket keresik. A gyermekirodalmi alkotások közül Balázs Imre József Madár ÁBÉCÉ és Beatrix Potter Nyúl Péter kalandjai című könyveket vásárolták meg legtöbbször a szülők. A felnőtteknek szóló művek közül Delia Ovens Ahol a folyami rákok énekelnek; Orhan Pamuk Az ártatlanság múzeuma; Edith Eva Eger A döntés; Matthew McConaughey Zöldlámpa; Maurice Maeterlinck A kék madár;  Dragomán György Máglya című könyvekből fogyott a legtöbb. Habár a történelmi és spirituális témájú kötetek nem tartoznak a legnépszerűbbek közé, Cserey Zoltán és József Álmos szerzőpáros Sepsiszentgyörgy képes története című könyvéből is sok gazdára talált.

A megyeszékhelyi könyvesboltok képviselői által szolgáltatott adatok alapján a fiatalok gyakrabban vásárolnak könyveket, mint az idősebbek. A nők és férfiak közti arányt tekintve a női vásárlók vannak többségben, ők általában maguknak vagy gyermekeik számára szereznek be olvasnivalót.

A vásárlói kosár értéke elsősorban attól függ, hogy egy, kettő vagy több könyvet vásárolunk. Általában az árak 30–40 lejnél kezdődnek. Egy vásárlás alkalmával a 100 lej körüli összeg számít átlagosnak. A kereskedők szerint vannak olyanok, akik egy bizonyos könyvért járják végig az üzleteket, míg mások két-három kötetet is beszereznek egy alkalommal, hiszen a szellemi táplálékra is szükségük van. Kovács Attila, a K Libris Könyvesbolt képviselője érdeklődésünkre elmondta, az összeg mindig alkalom és pénztárca függvénye, de általában akkor költenek többet, ha ajándékba viszik. Véleménye szerint a könyv még mindig a legolcsóbb ajándékok egyike, és nem utolsó sorban hasznos is.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük