Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Többen olvastak karanténban

Többen olvastak karanténban Kultúra

A különböző kenyérsütési és filmmaraton-felhívások mellett a karanténolvasás is népszerűvé vált a közösségi médiában. A kiadók, könyvesboltok házhoz szállítottak, az olvasók pedig csoportokat hoztak létre az élmények megbeszélésére.

A koronavírus-járvány miatt otthonaikba szorult emberek nagy részének egyik legnagyobb öröme az volt, hogy többet olvashattak, mint korábban bármikor. Voltak, akik a klasszikusokat vették elő újra, míg mások új kiadványokat rendeltek házhoz. A közösségi médiában több kihívás is indult ezzel kapcsolatban: könyvcímekkel lehetett verselni, élményeket megosztani, de házhoz rendelni is lehet az olvasmányokat.
Sepsiszentgyörgyön a Gutenberg Könyvesbolt vállalta: annak ellenére, hogy a bolt zárva tartott, házhoz szállították az olvasók kedvenceit. Ugyanakkor közösségi oldalukon hetente egy alkalommal – csütörtökön – mesedélutánt tartottak a gyerekeknek, ahol a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent gyerekkönyvekből olvastak, játszottak, kézműveskedtek. A gyerekek a meséket és verseket meghallgathatták, a foglalkozásokhoz útmutatót találtak, hogy később szüleikkel együtt dolgozhassanak.

Hirdetés
Hirdetés

Ezekbe az online foglalkozásokba bárki bekapcsolódhatott, a felvételeket egyébként mintegy háromezren követték hétről hétre.

Hasonló kezdeményezést indított Fábián-Pakucs Orsolya is, aki Kedvenc könyveim néven hozott létre Facebook-csoportot, elsősorban a gyerekes szülőknek, ahol különböző gyerekkönyveket lehet rendelni. A könyvek mellett kifestőket, foglalkoztató füzeteket, munkafüzeteket is rendelhetnek az érdeklődők, ezek ára pedig nem magasabb, mint a könyvesboltokban. Egy-egy rendelés során 70–80 könyvet kérnek, többnyire gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványokat, mesekönyveket, de szépirodalmat is.

Egyébként tény, hogy karantén idején többet olvastak otthon az emberek, és a továbbiakban is erre buzdítanak a kiadók, könyvtárak. A Bod Péter Megyei Könyvtár oldalára fényképes olvasónaplót várnak, bárki megoszthatja, mit olvas. A feltöltött fotókat később Olvasmány-kép albumba szedik.

Forró Erika magyartanár a karantén-időszak alatt számos író-olvasó oldalhoz csatlakozott, és erre buzdította tanítványait is. Mint mondta, felső tagozaton tanít, és az online órákon a kötelező olvasmányok mellett mindig megosztja diákjaival saját élményeit, kéri őket, hogy csatlakozzanak a kortárs írók felolvasóestjeihez a közösségi médiában. Észrevételei szerint, annak ellenére, hogy nem kötelező, egyre több diák csatlakozik, és egyre többen olvasnak, osztják meg élményeiket. A tanár szerint ez a pozitív hozadéka a bezártságnak, hiszen a diákok nyitottak, és ha találnak valamilyen érdekességet – legyen az irodalmi vagy más jellegű –, akkor követni fogják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük