Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer emberhez jutnak el előadások

Több ezer emberhez jutnak el előadások Kultúra

A hazai, sepsiszentgyörgyi kulturális intézmények is csatlakoznak a magyarországi mintára indult kezdeményezéshez, így hétről hétre élőben közvetítenek előadásokat, illetve a repertoárból választanak korábbi felvételeket, és ezeket teszik elérhetővé a közönség számára.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel minden kultúrközpontot, színházat, kultúrkocsmát bezártak, a művészek úgy döntöttek, közzéteszik előadásaik, koncertjeik felvételeit, hogy az otthon maradt közönség láthassa azokat. A Tamási Áron Színház Válságrepertoár címmel indított online előadássorozatot, amely által felidéznek néhány emlékezetes pillanatot a színház elmúlt két évtizedének történetéből. Díjnyertes és a közönség körében népszerű színházi előadások felvételeit kínálják megtekintésre az érdeklődőknek az 1997/1998-as évadban készült Alkésztisz című produkciótól a 2008/2009-es Figaro házasságáig minden szerdán és vasárnap 20 órától.  Az Andrei Mureșanu román színház is online közvetítéseket tart, délelőtt 11 órától a gyerekeket várják a képernyők elé, míg este 19 órától a felnőtt nézőkkel osztanak meg előadásokat. A társulat hétről hétre új repertoárt mutat be a nézőknek.

A Cimborák Bábszínház felvételt készített A rest legényről című előadásról, melyet szombaton mutattak be a gyerekeknek, az élő közvetítéshez több mint százan csatlakoztak. A felvételsorozatot folytatják.

A Háromszék Táncegyüttes is online előadássorozatot indít mával kezdődően, 19 órától heti kétszer fognak online vetítéssel jelentkezni. Bemutatják az Erdélyi menyegző, Hol jársz, hová mész?, Száz évig, Fodor Sándor „Netti” emlékére, A maszkura és a Csillagösvény népe című darabjaikat. Az M Studio mozgásszínház is elérhetővé tette a publikum számára néhány korábbi táncelőadását, a színház háromnaponta oszt meg egy-egy korábbi produkciót. Ezeket nemcsak élőben közvetítik, utólag is visszanézhetők.

A Szimpla kultúrkocsma a következő időszakban minden este megoszt a Facebook-oldalán egy Szimpla-koncert- vagy esemény-részletet, amely az elmúlt években zajlott. Ugyanakkor vouchereket is kínálnak online, amely megvásárlása esetén, amikor újra nyit a kert, kedvezményt kap az, aki felmutatja.

A helyi színészek, művészek akciójához csatlakozott a sepsiszentgyörgyi születésű Csernik Szende is, aki minden este 19 órától olvas fel mesét szintén a közösségi oldalán.

Mindezek mellett érdemes figyelni a Facebook-ot, és követni világsztárokat, zenészeket, színházakat és más kultúrlétesítményeket, ugyanis folyamatos élő zenéléseknek, koncerteknek, felolvasásoknak lehetünk tanúi. Estéről estére felolvas rajongóinak a Péterfy házaspár, Péterfy Gergely és Péterfy Novák Éva, de Légrádi Gergely, Grecsó Krisztián és sokan mások is. A kommentekből kiderült: a nézők minden este nagyon várják az élő bejelentkezéseket, ugyanis olyan előadásoknak, felolvasásoknak lehetnek részesei, amelyeknek egyébként nem. A művészek, színházak egyelőre nem kérnek pénzt munkájukért, arra kérik a közönséget, minél többen kövessék őket a különböző csatornákon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük