Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Térerő, Zanza, újraindulás és valóra vált álom

Térerő, Zanza, újraindulás és valóra vált álom Kultúra

Kátai Jocó neve a Hoppá-Hoppá, a Kráter, a Transylmania, a nemEZ, a Black Velvet és a Térerő zenekarokból lehet ismerős a zenekedvelők számára. A sepsiszentgyörgyi dobossal a Covid-időszakban padlóra küldött Térerő újjáélesztéséről és új zenekaráról is beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– 2019 végén jelent meg a Térerő Bizsergés című lemeze, ám mire a koncertezésbe belelendültetek volna, beütött a világjárvány. Hogyan telt az elmúlt két év a zenekar számára?

– 2019-ben megnyertük a székelyudvarhelyi Siculus Fesztivált, év végén kijött a lemez, és 2020-ra nagyon ígéretesen alakult a naptárunk, komoly helyekről voltak felkéréseink. Azonban jött a koronavírus, ami keresztbe tett rendesen, mondhatni lenullázódtak a dolgaink. Judit (Kátai Judit, a Térerő frontembere) a járványhelyzet elején még kitalálta, Facebookon élőben adja elő a lemez dalait egyenként, időnként próbáltunk, és 5–6 koncertet is adtunk abban az évben. Aztán tavaly zuhantunk a mélypontra, amikor egyetlen fellépésünk sem volt. Akadtak megkeresések, ám ez egy hobbizenekar, és egyéb, a megélhetésünket biztosító hétvégi elfoglaltságaink miatt ezeket nem tudtuk elvállalni. Úgy éreztük, újra kellene kezdeni az egészet, ahhoz meg túl öregek lettünk. Tavaly június óta hosszabb szünetet tartottunk, épp a napokban tartottuk a „visszatérő” zenekari próbánkat.

– Milyen volt kilenc hónap után ismét együtt játszani?

– Judit a zenekar mozgatórugója. Én el is engedtem kicsit a dolgot, hiszen már nem vagyunk húsz­évesek, és koncertek hiányában nincs igazi motiváció a rendszeres próbákhoz, dalíráshoz. Felvetődik ugyanis egy sor kérdés: minek, kinek, miért? A legutóbbi próbán az volt az érdekes, hogy, bár ennyi idő után ültünk össze ismét, a dalok annyira megszólaltak, mintha csak az előző nap játszottuk volna el azokat. Nagyon élveztük, akár koncertezhettünk volna is.

– Hogyan tovább?

– Egyelőre nem beszéltünk meg újabb próbát. Igazából nem könnyű, hiszen bármennyire szeretnénk, a zenekar nem tud első helyen lenni a prioritásaink listáján, és többnyire a hétvégéink is foglaltak. A közelmúltban a Republic előtt kellett volna játszanunk, ám azt sem tudtuk vállalni. Azon is gondolkodtunk, másokhoz hasonlóan beugró zenészekkel pótoljuk alkalmanként az éppen rá nem érő tagokat, de majd meglátjuk. Már elmúlt az az idő, hogy átvezetek a fél országon, hogy délután kettőkor színpadra lépjek, majd ismét egy napig utazom haza. Ez hobbi, a lelkünknek jó, de ennyi. Van azonban egy készülőben levő új számunk, ezt, és ha készülnek továbbiak, talán azokat is felvesszük, és amennyiben lesznek felkérések, továbbá az időpont mindannyiunknak megfelel, szívesen koncertezünk. Új lemezt egyelőre nem tervezünk, hiszen a meglévőt sem tudtuk még eléggé bejáratni.

– A Térerő mellett új zenekarod is van.

– Egy rocktrióban dobolok, ahol már a hatodik dalon dolgozunk. Társaim Kovács István „Kippityu” dalszerző-gitáros-énekes és Lovas Lala basszusgitáros. Zanza néven futunk, kizárólag saját szerzeményeket játszunk, és örülök, hogy „vénségemre” én, aki rock- és metalzenéket hallgatok, végre egy kemény rockzenekarban dobolhatok. Áprilisban felveszünk két dalt, ezekhez videót is készítünk, hogy legyen, amit a koncertszervezőknek megmutatni, és talán jövőre egy lemez is összeáll.

Fotó: Pálfy Sándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük