Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Templom és történelem

Templom és történelem Kultúra

Augusztus 18-án, szombaton 16 órakor a lemhényi községháza gyűléstermében kerül bemutatásra Tibád Sándor történelemtanár A Templom és történelem – Lemhény az évszázadok szorításában című kötete (fotónkon). A kiadványt Farkas Ferenc, a kézdivásárhelyi Református Kollégium igazgatója méltatja.

A kötet évtizedes munka eredménye. Lemhény monográfiájának megírásához 2008 tavaszán kezdett neki Tibád Sándor berecki történelemtanár, aki Mike Géza egykori lemhényi polgármester biztatására végezte el a nagy körültekintést igénylő tudományos munkát. A kiadvány révén betekintést nyerhetünk Lemhény természeti adottságaiba, az elmúlt „századok szorításának” lelket emelő vagy romboló eseményeibe. Megismerjük a múlt vallásos eseményeit, az egyházközösségben szolgálatot teljesítő lelkipásztorok építő-nevelő munkáját a hitélet, valamint az oktatás terén.
A Lemhényről szóló monográfia konkrét adatokat ad a székelyek középkori társadalmi tagozódásáról a középkorban, a népességi összeírásoknak a helységre utaló adatairól, nemesi oklevelek fejedelmek általi adományozásáról, a nemesi családokról, a szabad emberek és jobbágyok társadalmi és vagyoni helyzetéről.
Helyzetképet alkothatunk a térség katonai szervezettségéről, a katonai századok lemhényi tagjairól. A kiadvány hasznos oktatóanyag lehet a község pedagógusai, diákjai számára, kiváló olvasmány a település múltjáról érdeklődőknek, útmutató a községbe látogatóknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük