Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánc, test és természet

Hétfőn a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében nyitották meg Eifert János fotóművész július közepéig látogatható, Ars Poetica című kiállítását.

Hirdetés
Hirdetés

A Honvéd Együttes egykori néptáncosaként is ismert Eifert Jánost méltató Nagy Lajos fotóművész megjegyezte, annak idején, amikor komolyabban kezdett fényképezni, a híres magyar fotográfusokat kutatva többek között Eifert János nevével és munkáival is találkozott. „Akkor arra gondoltam, vajon hogyan lehet olyan nagyszerű képeket készíteni, arra a szintre eljutni, ahol ezek a művészek vannak, hiszen akkor ég és föld volt köztünk a különbség”, idézte fel emlékeit, hangsúlyozva, ezért is óriási öröm, hogy a céhes városban is bemutathatják az ismert alkotó munkásságát.

A méltatásból megtudhattuk, az 1943. május 8-án Hódmezővásárhelyen született Eifert János a fényképezést 1968-ban kezdte a néptáncegyüttes külföldi turnéi során. 1977-ben a Lobogó, majd 1978 és 1988 között a Búvár című lapnál dolgozott fotóriporterként. Ezt követően, a ’90-es évek elején a Képes Extra és a BOOM képszerkesztője volt, továbbá egyebek mellett az Új Tükör, a Népművelés, a Muzsika, a Világ Ifjúsága és más lapok külső munkatársa. A tanárként, előadóként, szakíróként és szakértőként is tevékenykedő, 2000-ben digitális fotózásra áttért művész munkáját több száz nemzetközi díjjal ismerték el az évek során, többek között a 85 országban jelenlévő, mintegy kétmillió fotóst soraiban tudó Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége AFIAP-, EsFIAP-kitüntetéseivel büszkélkedhet.

A folytatásban a bevallása szerint „a három T fotográfusa” (tánc, test és természet) Eifert rendhagyó tárlatvezetésre invitálta a jelenlévőket, beavatva az egyes fotográfiák és sorozatok elkészítésének kulisszáiba. Kedden a fotóművész életrajzi előadást tartott a Vigadó nagytermében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük