Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szőnyegen az Osonó

Turnéra indult az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat szeptember 24–29. között erdélyi, partiumi és bánsági iskolákban mutatja be az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadását.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával létrejött körúton hat városban, összesen 13 alkalommal lesz látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadás. A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változatát marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyváradi, aradi és temesvári iskolák román és magyar fiataljai tekinthetik meg. Esténként a nagyközönség számára, színházakban, kávézókban és alternatív terekben szervez előadásokat a társulat.

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel.

– Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében – mondja Fazakas Misi. Az előadás a társulat három éve zajló interetnikai projektjének részét képezi. A turné részletes programja megtekinthető a www.osono.ro honlapon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük