Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szombaton Apácán

Szombaton Apácán Kultúra

Erdővidéken három faluban: Apácán, Ürmösön és Bölönben él még a maskarás vidám felvonulás hagyománya. A bölöni Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében február 26-án, szombaton tartják a híres bölöni farsangot.

A télkergetés reggel 8 órakor kezdődik gyülekezővel, a megnyitóra 9 órától kerül sor a községközpontban. Ezután a farsangi felvonulás következik, melyen az étfalvi Szász Band muzsikál. Hosszabb időtartamra az unitárius, illetve a református papilaknál és a polgármesteri hivatalnál állnak meg, szokás szerint. 16 órától a farsangtemetést tartják az Erzsébet park melletti téren, ahol az Ádámot és Évát jelképező bábuk elégetésével vetnek véget a mulatságnak. A szervezők előre is köszönik mindenkinek a részvételt, hiszen ezzel hozzájárulnak a néphagyomány ápolásához.

Hirdetés
Hirdetés

Hasonlóképpen Ürmösön is megtartják a farsangi felvonulást, ugyancsak február 26-án, a bölöni farsanggal egy időben. Itt a rendezvény 11 órakor kezdődik. A hagyomány szerint a falu Apáca felőli végéből indulnak a farsangolók a falu bejárására, hosszabb ideig az unitárius papilaknál időznek.
Apácán most szombaton, február 19-én tartják a farsangot, a farsangi felvonulás 13 órakor kezdődik az Apáczai Csere János utca 419. szám alól.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük