Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szívrohamot kapott egy híres festmény láttán egy férfi

Szívrohamot kapott egy híres festmény láttán egy férfi Kultúra

Egy férfi Botticelli művének láttán esett össze néhány napja. Az eset újabb bizonyítéka a Firenzében észlelt Stendhal-szindróma létezésének, ami a „szépség túladagolásának” hatására jelentkezik.

Az olasz férfi hétvégén kapott szívrohamot az Uffizi Galériában, a Vénusz születése című Botticelli-mű szemlélése közben. Négy, a múzeumban nézelődő orvos élesztette újra őt, majd a közeli kórházba rohantak vele, ahol jelenleg is ápolják. A spekulációk szerint a Stendhal-szindrómának nevezett, titokzatos jelenség áll az eset hátterében, amikor a szervezet fizikai elváltozásokat produkál művészeti alkotások hatására. Ami még furcsább, a legtöbb ilyen esetet Firenzében jegyezték fel.

„Nem vagyok orvos, csak azt tudom, hogy az olyan műremekekkel teli múzeumok látogatása, mint a mienk is, okozhat hirtelen érzelmi, pszichológiai, sőt fizikai feszültséget is” – mondta az eset kapcsán Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója. „Nemrég valaki Caravaggio Medúzája előtt ájult el” – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

A Stendhal-szindróma, más néven Florence-szindróma tünetei a gyors szívverés, szédülés, ájulás, zavartság, sőt a hallucináció is lehetnek. Nevét azért kapta a 19. századi íróról, mert – ahogy azt 1817-ben, útinaplójában írta – nem tudta feldolgozni a firenzei Santa Croce templomtérben feltáruló műalkotások okozta katarzist és rosszul lett. Az eset nem egyedi: a jelenséget kutató orvos 106 olyan esetet jegyzett fel 1977 és 1986 között, amikor fizikai elváltozásokat produkáltak a műalkotások befogadói – a reneszánsz fellegvárában, Firenzében. 2016-ban egy látogató epilepsziás rohamot kapott, szintén a Vénusz születése előtt. „Kézzel fogható valóság, hogy a Stendhal-szindróma létezik és Firenzére jellemző” – írta a The Guardian kritikusa, aki szerint Firenze kis területén annyi gyönyörű műalkotás koncentrálódik, hogy az valósággal sokkoló lehet. Megpedzi, ez a rengeteg feszültség éppenséggel a múzeumfok jegypénztára előtti sorban állással is magyarázható.

(fidelio.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük