Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szigorú, rövid és határozott – zenében

Szigorú, rövid és határozott – zenében Kultúra

Amint arról beszámoltunk, a Szent György Napok kulturális hetén, hétfőn mutatták be Sepsiszentgyörgyön az Evilági együttes új, hetedik albumát Parancsolatok címmel. A Farkas-Wellmann Évával folytatott közös munkáról Orbán Ferenccel, az Evilági együttes énekesével beszélgettünk.

– A vallási témákhoz hozzányúlni és megfelelően megközelíteni nem egyszerű 2018-ban, ti mégis erre vállalkoztatok. Hogyan történt a találkozás Farkas-Wellmann Évával?
– A bibliai parancsolatok mindegyikét szerettük volna megénekelni, és ehhez kerestünk ideális költőt, így jött létre ez a merész vállalkozás. A történet útját mi szabtuk, a költő pedig teljesen pozitívan állt a felvetéshez. Az ötlet négy éve merült fel, a vallásosság akkor még nem volt ennyire központosítva, mediatizálva, és leszögeztük, hogy az albumot úgy alkotjuk meg, hogy ne csak a hívő emberekhez szóljon, hanem e(világi) legyen.
– Hogyan zajlott az alkotói folyamat?
– A költő megkeresését követően könnyedén alakultak a dolgok. Nem feltétlen újat akarunk mutatni, hanem megmutatni, hogyan is lehet még értelmezni azt, ami szigorú és rövid, határozott, azaz a bibliai parancsolatokat. Mindezt a költő révén sikerült, de sok nyitott kérdés van, amit a befogadó közönség mérlegel később. Ugyanakkor az alkotás ideje alatt sokat bújtam a könyveket, és szembetűnt, hogy mi, reformátusok másképp szedjük sorokba a parancsolatokat, mint a katolikusok. Ezt a kérdést is a költő oldotta meg a Károli-biblia­fordítás alapján, és végül 11 átfogó dal született a parancsolatokról. Van egy úgynevezett összegző dal is, maga az előadás vonósnégyes nyitánnyal indul, és egy zongorakivonattal zárul.
– A lemezbemutató több volt, mint egy zenei esemény: versek, zene és grafikai alkotások is megjelentek. Minden dalhoz tartozik egy rajz is. Ezeknek mi a története?
– A grafikák Ferenc Zoltánt, a Gyergyószárhegyi Művészeti Központ vezetőjét dicsérik, az ő tízparancsolatos munkája illusztrálja a könyvet, így elmondható, hogy egy összművészeti alkotás született.
– Ha kategorizálni kellene, milyen típusú zenei műfajba illeszkedik ez az album?
– Az Evilágitól megszokott vonalat követtük, és nagyon igyekeztünk, hogy ne keltsen keresztyénrock-féle hangulatot, legyen világias zene. Így különböző stílusokból ötvöztünk: funk, reggae, de újdonságot is vittünk bele vonósnégyes átiratokkal, ami egyfajta lírai hangvételt ad az egésznek.
– Hogyan lehet szerinted adaptálni a tízparancsolatot a mai világra, mennyire nyitottak az emberek erre a gondolatvilágra, zenére?
– A legfőbb krisztusi parancsolat a szeretet, ez foglalja össze az összest, és a munka alatt találtunk egyházi mentort is, aki értékelte a verseket, útbaigazítást, módosítási javaslatokat adott, de benne van a hívő, vallási emberek mellett a világi ember tudása, véleménye is. A budapesti bemutatót követően bátorító visszajelzéseket kaptunk, ami azt jelenti, megérintette a közönséget, de év végéig derül ki, hogyan cseng le az emberek lelkében. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük