Felhívás!

Szeretünk jót és jól enni

Szeretünk jót és jól enni Kultúra

A maga nemében egyedi és különleges könyvbemutatóra hívták meg az érdeklődőket szombat délutánra a rétyi sportcsarnokba, ahová a most megjelent recepteskönyv több mint száz szerzője is hivatalos volt. A Tortoma Könyvkiadó által megjelentetett 100 Sepsiszéki recept több mint 100 sepsiszéki háziasszony című könyv ételeit a Szentgyörgy környéki falvak fakanálforgatói készítették el, és egy fénykép erejéig maguk is odaálltak főztjük mellé.

Az igényes kivitelezésű, keménykötésű, színes fotókban bővelkedő Sepsiszéki recepteskönyvet nem jó éhesen kézbe venni – osztotta meg tapasztalatát a jelenlevőkkel Dombora Lehel rétyi polgármester, aki üdvözölte a jelenlevőket. Majd Demeter László, a Tortoma Könyvkiadó igazgatója tekintette át az alapítástól eltelt 13 évet, mely időintervallumba 160 néprajzi, történelmi, szépirodalmi és újabban gasztronómia tárgyú könyv kiadása fért bele.

A szóban forgó kiadvány, aminek a bemutatója ilyen szép közösségi jelenléttel történt meg, egy sorozatba illeszkedik bele. A két világháború között megjelent és több kiadást megért, népszerű szakácskönyvek után (Baby szakácskönyve, Zathureczky Zelch Manci receptkönyve) következtek a mai ízlést, gyakorlatot tükröző 100 erdővidéki, 100 gyergyószéki és 100 dabasi receptet tartalmazó receptgyűjtemény. Ezzel a gyakorlattal a kiadó tulajdonképpen összesimul Kovászna megye tanácsának 2012 óta létező törekvésével, mellyel a székelyföldi ízeket keresik, örökítik, mentik újabb és újabb recepteskiadványokkal, illetve a kürtőskalács kultúrtörténetével, majd a kürtősfesztivál zsűritagjainak kedvenc receptjeiből összeállított Édes ízek szakácskönyvvel.

– Ami a mi kiadványainkat egyedivé teszi, hogy itthoni, hagyományos, kipróbált, lefőzött recepteket tartalmaznak – mondta Tamás Sándor tanácselnök, aki szerint ez piaci szempontból is jó, ugyanakkor népszerű és közösség-építő vállalkozás, amivel kapcsolatban csak pozitív visszajelzéseket kaptak.

Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-szakíró szerkesztőként működött közre több tájegység recepteskönyvének kiadásában. E leg-újabb szakácskönyv kapcsán is óriási élmény volt számára, hogy az ismerős ételek leírásaiban felfedezte a Sepsiszéken jellemző, vagy csak egy-egy háztartásra jellemző pici különbségeket. Az nagy elismerés a kiadónak, hogy a szakember szerint a Sepsiszéki recepteskönyv a legváltozatosabb, amelyben egyaránt vannak pulyka-, disznó-, nyúl-, bárány- és marhahúsos ételek, változatos zöldséges köretek, egyes fogások pedig mesterfokozatúak – értékelte Jánossy Alíz, levonván a következtetést: Sepsiszéken is szeretnek jót és jól enni.

Demeter Katalin a gyűjtésben vett részt, neki is – mint minden közreműködőnek – emlékezetesek a főző alanyok megtalálásához, a receptek kipróbálásához, a fotózáshoz fűződő élményei. A legfiatalabb szakács 21 éves, a legidősebb 102, egyes ételeket csapatban főztek meg az asszonyok (innen a szakácskönyvek „több mint 100 asszonytól” alcím).

Örvendetes hír, hogy a Tortoma kiadó készül egy felcsík térségi, majd pedig egy csak szentgyörgyi asszonyok főztjéből kiállított recepteskönyvvel, aztán a magyarországi testvértelepülés férfijai is megragadják a fakanalat egy újabb 100-as gyűjtemény kedvéért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.