Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szép, színes világ

Szép, színes világ Kultúra

Vasárnap délután ismét emberekkel telt meg a miklósvári Kálnoky-kastély udvara: az érdeklődök ezúttal egy zenés-táncos, lovas akrobatikával is fűszerezett előadást láthattak, melynek főszereplői sepsikőröspataki cigány gyermekek voltak, tizenketten.

A Szép, színes világ, avagy miért lopták el a székely gazda lovát? című történet valahol Erdélyben, egy kisfaluban játszódik, ahol az erdő mellett sok vidám gyermek él, akik szabadon, együtt játszanak, ahogy az régen volt szokás. Közös tulajdonságuk, hogy nagyon kedvelik a lovakat, s még az is megesik, hogy olykor ellopnak egyet, csakhogy lovagolni tudjanak.

Az előadást a gyermekek vidám, önfeledt tánca vezeti be, aztán megjelenik a színen a ló, majd a lovát kereső székely gazda – ám igazából őt senki sem sajnálja. A kis táncosok ugyanis igazi tornászokká változnak át – lányok és fiúk ülik meg a körbe szaladó lovat, hátán artistákhoz illő mutatványokkal ejtve bámulatba a közönséget.

A lovastornász-csapat edzője, Ambrus Szabolcs elmondta, két és fél éve gyakorolnak a gyermekekkel, akiket még 2014 szeptemberében választottak ki egy tehetségkutató szemle alkalmával.

– Célunk az volt, hogy a cigány gyermekeket neveljük ki egy kicsit abból a körből, melyben vannak, s ez sikerült is. Mára elmondható, versenyképes tornászokká váltak, mindemellett a lovak ápolását, gondozását is megtanulták – mondta a Romániai Máltai Szeretetszolgálat és a gróf Kálnoky Alapítvány támogatásával alakult csapatról.

A közös körtánccal végződő lovastornász-bemutatót (rendező: Kálnoky Anna, edző: Ambrus Szabolcs, tornatanár: Váncsa Eszter) pár nappal korábban maga Károly herceg is megtekintette Miklósváron.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 7., 11:23
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Nem hiszek a szememnek! Nem elég, hogy a grófok annak idején megtöltötték ezt a vidéket “olcsó munkaerővel”, most még arra tanítják a cigány fiatalokat, hogy miként lopjanak lovat a székely gazdától. Azt a teremburáját!!!