Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szent-Adalbert napi búcsú

Szent-Adalbert napi búcsú Kultúra

Búcsú keretében emlékeztek meg hétfőn Baróton a római-katolikus templom védőszentjéről, a 997. április 23-án vértanúhalált halt Szent Adalbert püspökről. Az alkalomból tartott ünnepi szentmisét Hajdú János esperes celebrálta, prédikációt mondott Gábos Zoltán málnásfürdői plébános.

Szokás szerint a misét megelőzte a meghívott lelkészeknek, az egyháztanácsosoknak és a ministránsoknak a plébániáról a templomba való ünnepélyes bevonulása, a búcsún a Bogdán Barna kántor vezette Szent Adalbert kórus is fellépett – tudtuk meg Bíró Károly segédlelkésztől.
Mint ismeretes, a vértanú püspök 994–995-ben járt Magyarországon, ő keresztelte és bérmálta meg Szent Istvánt. 997-ben a Visztula torkolatának vidékén pogány poroszok megölték, testét Vitéz Boleszláv lengyel fejedelem kiváltotta a gyilkosoktól, és Gnieznoban (Lengyelország) temette el. Kultusza a következő évszázadokban Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon is elterjedt.
A baróti katolikusok már készülnek a május 19-i csíksomlyói búcsúra, ahova – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – gyalogos zarándoklatot is szerveznek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük