Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföldi Fotófesztivál a hétvégén

Székelyföldi Fotófesztivál a hétvégén Kultúra

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében október 8–10. között zajlik a második Visor – Székelyföldi Fotófesztivál. A fotográfia értékeit bemutató eseménysorozat nyitórendezvényeként az objektív mögött álló művészeket, fényképészeket hívja közös műhelymunkára Vancsó Zoltán fotográfus, fotóriporter október 8-án 15 órai kezdettel.

Hirdetés
Hirdetés

A workshop során Vancsó a hétköznapok részévé vált „fotózgatás” és az Insta világ felszínességével szemben szeretne alternatívát kínálni azon fényképészek számára, akik érzékenyek a mélységekre akár az alkotás, akár a művek befogadása közben. Pénteken 19 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérrel együttműködésben megnyílik Várnagy Tibor Photoessential? Kamera nélkül készült fotográfiák nevet viselő tárlata, amelynek címe utal a bemutatásra kerülő sorozatok sajátosságára: a fényérzékeny anyag alapvető tulajdonságait kiaknázó, azokra építő eljárással készült művek a fotográfiai kép létrejöttének esszenciális, elemi jellegzetességeit viselik magukon. A kiállításon szereplő művek legnagyobb csoportja az 1985 és 1987 között készült TV-kontaktoké: ezek létrehozása során az alkotó közvetlenül készített negatívba átfordított másolatokat a televízió képernyőjén át sugárzott képekről.

Szombaton a megyeközpont több helyszínén kerül sor kiállításokra, illetve közös, szakmai filmnézésre is. 11 órától Vancsó Zoltán egyéni kiállítása lesz megtekinthető a Szabadság téren, 11.30-tól kezdődik a székelyföldi fotóklubok immáron harmadik alkalommal megrendezett szakmai szemléje, amelynek idei témája a Székely ember/férfi, aki családfő, példakép, erő és a gyengébbik nem támasza, társa. 12 órakor kezdődik a Székelyföldi Fotóklubok fóruma, 15 órától Vancsó Zoltán Szándéktalan fény című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők a Művész Moziban, majd 17 órától megnyílik Mira Mirincas Wabi-sabi címet viselő kiállítása is, amelynek a Tein Teaház ad otthont.

Október 10-én, vasárnap, az esemény záróakkordjaként Nemlét és örökkévalóság címmel Vancsó Zoltán filmjére invitálják a fotográfia szerelmeseit, akik a vetített fotókon túl a zenei aláfestéseknek és az alkotó személyes bevezetőinek köszönhetően különleges élményre számíthatnak.

(KMMK-közlemény alapján)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük