Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyek ünneplőben

Székelyek ünneplőben Kultúra

Az idén sem marad el Kézdiszentléleken, a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Perkő néptáncegyüttes karácsonyi előadása, amely a Székelyek ünneplőben címet viseli. A produkciót december 25-én, szombaton két alkalommal, 17 és 19 órától tekintheti meg a nagyérdemű. A hagyományokra épülő műsort Dobai Katalin és Stefán Bencze rendezte.

A tánccsoport szám szerint három, a keresztény emberek számára ma is fontos szerepet játszó ünnepet visz a színpadra: húsvét, pünkösd és karácsony. Mikor az ember magára ölti ünneplőjét, azáltal magára ölti egy ünnep hangulatát is, megéli az abban rejlő szokásokat, hagyományokat. A Perkő táncelőadása az ünnepeket és az ünneplő embereket viszi színre.

Hirdetés
Hirdetés

„Régen bálok és ünnepek alkalmával az emberek ellátogattak a szomszédos falvakba, együtt mulattak, ünnepeltek, és megismerték egymás szokásait. Ezzel az előadással az a célunk, hogy az ünnep látogasson el az emberekhez, és a rég elfeledett mulatságok, szokások emlékét hozza el a néző számára” – áll az előadás ajánlójában.

A három ünnephez három székelyföldi falu – Nyárádselye, Felcsík, Vajdaszentivány – táncait rendelték, amelyek jellegzetességeit igyekeztek beleépíteni a koreográfiákba, jelenetekbe. A három táncanyag három különböző jellegét mutatja meg a székelyföldi táncoknak. Mindhárom falu Székelyföld része, mégis eltérő stilisztikai jellegekkel rendelkeznek, legyen szó a tánc lüktetéséről, párviszonyáról, figurakészletéről, motívumairól, esetleg arról, hogy az emberek hogyan nevezik a táncrend részeit.

A produkciót a kézdivásárhelyi fiatalokból álló Finom zenekar kíséri. A belépő felnőtteknek 15 lejbe, gyerekeknek 10 lejbe kerül. A szervezők várnak mindenkit szeretettel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük