Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székely Előfutár-ösztöndíjasok

A Székely Előfutár Ösztöndíjra, melynek megpályázására 2019. augusztus 15-én, gyergyói idő szerint éjfélkor járt le a határidő, 22 pályázat érkezett be. Az elbírálás eredményeként 8 pályázó kap 1000-1000 dollárnyi ösztöndíjat, két részletben. Alább a háromszéki ösztöndíjasokat mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés

Brinzan-Antal Cristina (Kézdivásárhely, társadalomtudomány). Témája a civil együttműködések dimenziói: az erdélyi magyar civilszervezetek és önkormányzatok kapcsolata. Három megyére (Fehér, Maros és Kovászna) fókuszálva elsősorban kérdőíves formátumban igyekszik megoldani a kérdést. Jól ismeri a civil szervezetek hálózatát, kutatásával reméli, hogy választ talál arra, hogy miért nem működnek együtt az önkormányzatok a helyi szervezetekkel. Remélhetőleg egy megoldási stratégiát sikerül kidolgoznia, amely segítené a két fél együttműködését a közeljövőben.

Both Noémi (Sepsiszentgyörgy társadalomtudomány): szerelem, házasság – nemi szerepek a Székelyföldön (19–20. század). A témát a baróti illetőségű Mórik Károly és menyasszonya, Élthes Ilona levelezésén keresztül tárja fel. Trianon következtében Mórik Károly előtt hirtelen bezárultak a családban hagyományos tisztviselői pálya lehetőségei, és ez indította el a drámai események sorát.

Ráduly Orsolya Csilla (Sepsiszentgyörgy, biotechnológia). A pályázó célja olyan növényi biostimuláns előállítása, mikro- és makroelemekkel dúsított kompozit anyagok felhasználásával, amelyek a termőtalajban természetes hatóanyagok folyamatos és szükségszerű adagolása által hozzájárulnak a zöldségek harmonikus fejlődéséhez és a kórokozók visszaszorításához. Ezzel kiválthatók lennének az olyan szerek, amelyek károsak mind a környezet, mind az emberi egészség számára.

A korábbi évek ösztöndíjasai közül, aki pályamunkáját a közelmúltban sikeresen befejezte, az 1000 dolláros ösztöndíj második részében részesül többek között a kovásznai Szőcsné Gazda Enikő (néprajz) is.

Balás András (Forerunner Federation)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük