Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szavak nélküli üzenetek

Szavak nélküli üzenetek Kultúra

Tüzes kapcsolatok címmel nyílt meg a Tűzzománc Alkotóműhely Székelyudvarhely, valamint a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tizenhét tagjának 42 képét, 7 pár fülbevalóját és 18 medálját bemutató kiállítás kedd délután a sepsiszentgyörgyi Lábasház alagsorában.

A zománcozás kezdete az idő homályába vész, de a föld alól előkerült leletek tanúsága szerint bizonyos, hogy keleten már évezredekkel ezelőtt ismerték és használták. A sodronyzománc-technika viszont Magyarországon jelent meg a 14. század végén, és vált európai hírűvé. Sajnálatos módon azonban mára feledésbe merült, hogy ezt erdélyi ötvösök fejlesztették ki – tudhattuk meg a jelenlévőket köszöntő Lichtfusz Katalin házigazda után szóra emelkedő Szebeni Zsuzsától, a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy vezetőjétől.

Hirdetés
Hirdetés

A vándorkiállítás megálmodója és egyik szervezője Elekes Gyula zománcművész, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatójának ez alkalomból elhangzott véleménye szerint, a tűzzománc a mechanikus írásmódoknál sokkal ősibb képírás. A mű alapját nagyon finom, bizonyos oxidokkal dúsított kvarcüveg képezi, amelyre másfél perc alatt és 850 Celsius-fokon ráégetik az általában vörösréz hordozóanyagra különböző módszerekkel felvitt festett mintázatot.

A tárlatot június 2-ig lehet megtekinteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük