Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szánozás Orbaiszéken

Szánozás Orbaiszéken Kultúra

Orbaiszék mezőföldi településein, Szörcsén és Székelytamásfalván vízbevető hétfőn idén is felelevenítik a tavaszi termékenység- és esővarázslással kapcsolatos népszokást, a húsvéti szánozás hagyományát.

Szörcsén helyi fiatalok szervezik meg a húsvéti szánozást. Terveik szerint közel 20 személyt (fiúkat, lányokat) mozgósítanak. A rendezvény 11 órakor református istentisztelettel kezdődik. Székelytamásfalván – legalábbis Ambrus Attila falufelelős elmondása szerint – reggel félt tíztől közel 30 fiatal indul a művelődési ház elől. A húsvéti szánozás hagyománya pogány szokásra vezethető vissza, amit később ötvöztek a kereszténység hiedelemvilágával.

Szörcsén székely ruhába öltözött fiúk és lányok húzzák a fenyőággal megrakott szekeres szánt, amiben a cigánynak nevezett személy ül. Ostorcsattogásra „cipelik” a fogatot, és minden házhoz bemennek, ahol tárt kapuval várják őket. A portán jókívánságokat mondva köszöntik a gazdát, majd locsolkodnak, cserébe pedig útravalót kapnak.
Székelytamasfalván is hasonló a ceremónia, annyi különbséggel, hogy ott lányok nélkül zajlik a szánozás. Rossz időjárás esetén mindez elmaradhat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük