Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szabadtéri kiállítás a Diákdombon

Szabadtéri kiállítás a Diákdombon Kultúra

A Kájoni Consort régizene-együttes kérésére rendhagyó szabadtéri vándorkiállítás tekinthető meg Baróton, a Diákdombon január 15-ig. A kiállítás a Joannes Kájoni 390-emlékév tiszteletére született, melyet a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezett számos kulturális intézmény, érintett partner bevonásával.

Kájoni János, akit Erdély polihisztoraként is emlegetnek, európai kultúrát akart Csíksomlyón. Ferences szerzetesként rendkívül sokoldalú személyiség volt: zeneszerző és -gyűjtő, nyomdaalapító, orgonaépítő; az ő nevéhez fűződik a Kájoni Kódex, az erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb dokumentuma.

A szabadtéri vándorkiállítás ízelítőt nyújt Kájoni életéből és koráról, majd azokról a helyszínekről, ahol élt és tevékenykedett: csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor, szárhegyi ferences kolostor (Hargita megye), Mikháza (Maros megye). A pannók a közönség számára eddig nem látott gyűjtemények, nyomtatványok és kéziratok művészi fotóit mutatják be és látják el tudományos magyarázattal, amelyek Kájoni munkásságát fémjelzik: a Kájoni Kódex, Organo Missale, a csíksomlyói templom régi orgonájának felirata, Sacri Concentus, Herbárium, Cantionale Catholicum, Fekete Könyv, Hymnárium.

Hirdetés
Hirdetés

A kiállítás Muckenhaupt Erzsébet muzeológus és régikönyv-szakértő szakmai irányításával valósult meg, aki a régi erdélyi nyomtatványok, elsősorban a csíksomlyói ferences nyomda és könyvtár múltjának elismert kutatója, egyik feltárója és megmentője a csíksomlyói ferences könyvtár háborús időkben elrejtett könyveinek. A fotók művészi kivitelezése és a pannók érzékeny szerkesztése Ádám Gyula fotóművész látását dicsérik.

A kiállítás interaktív, QR-kódot használva okostelefon segítségével elérhetők a jelzett zeneszámok, így belehallgathatunk akár a Kájoni Kódexbe is. Összesen 30 pannón találhatunk tájékoztatást, három nyelven: magyarul, románul és angolul.

Köszönjük a támogatását a Római Katolikus Egyházközségnek, Barót önkormányzatának és nem utolsó sorban a Hargita Megyei Kulturális Központnak, hogy kérésünkre, Erdély nagyvárosai mellett Baróton is megcsodálhatjuk e kivételes értékű kiállítást. Mindezt éppen idén, amikor a Kájoni Consort régizene-együttes fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte.

Gyulai-György Éva

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük